Rallye Monte-Carlo: Dvě místa na stupních vítězů pro TOYOTA GAZOO Racing

Rallye Monte-Carlo: Dvě místa na stupních vítězů pro TOYOTA GAZOO Racing

Soutěžní tým TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team zahájil sezónu světového rallyového šampionátu WRC FIA 2024 dvěma místy na stupních vítězů. Sébastien Ogier si na Rallye Monte-Carlo dojel pro druhé místo, Elfyn Evans pro třetí.

Ogier s Evansem celý závod bavili diváky soubojem o vítězství, kdy se jezdci museli vypořádat s různorodými podmínkami asfaltových cest francouzských Alp, byť tentokrát sušších, než tomu obvykle bývá.

Ogier se v sobotu odpoledne svojí efektní jízdou dostal do vedení, kdy současně zaznamenal své 700. etapové vítězství v rámci soutěžní kariéry ve WRC; v neděli, poslední den tohoto podniku, tak nastupoval do závodu pouhé 3,3 sekundy za prvním Thierrym Neuvillem (Hyundai).

I přes maximální snahu v honbě za dalším vítězstvím na Monte Carlu, kterým by Ogier s navigátorem Vincentem Landaisem prodloužili svoji rekordní sérii, se uvedená dvojice musela spokojit s druhým místem celkového pořadí, 16,1 sekundy za vítězem.

Evans s navigátorem Scottem Martinem úspěšně zahájili sezónu ve čtvrtek večer skokem na samotné čelo startovního pole, kde se udrželi až do sobotního rána.

Po zisku solidních bodů podle nového schématu bodování mistrovství končil Evans předposlední den podniku na třetím místě a následně v neděli svojí ostrou jízdou usiloval o zisk dodatečných bodů pro nejrychlejší jezdce. V samostatné nedělní klasifikaci obsadil druhé místo, plus čtvrté v závěrečné Power Stage, aby tak závodní víkend zakončil s 21 body a třetím místem celkového pořadí. Ogier, který v Power Stage dojel jako třetí, resp. v neděli byl třetím nejrychlejším, je s 24 získanými body celkově druhý.

Takamoto Katsuta byl jedním z jezdců, kterého v pátek ráno zaskočila zledovatělá zatáčka, kvůli které po smyku a opuštění tratě ztratil pět minut, ale následným tempem se za pokynů navigátora Aarona Johnstona dokázal vyšplhat na sedmé místo celkového pořadí a dojet jako třetí v Power Stage.

TGR-WRT vzhledem k obsazení druhého a třetího místa v celkovém pořadí, nedělní klasifikaci i Power Stage vede v mistrovství továrních týmů s náskokem jednoho bodu.

Svoji konkurenceschopnost tento víkend prokázaly i vozy GR Yaris Rally2 – úvodní podnik WRC dokončily tři vozy zákaznických týmů ze čtyř nasazených. Jako nejlepší se umístila posádka ve složení Sami Pajari a Enni Mälkönen (Printsport) na 12. místě celkového pořadí v kategorii RC2.

Jari-Matti Latvala (šéf týmu): „Celkově to pro nás byl na úvod sezóny dobrý víkend. Samozřejmě hned na začátek víkendu jsme v rallye vedli a vše vypadalo skvěle. Poté se věci trochu změnily, a tak jsme doufali, že bychom to dnes mohli úplně na konci zvrátit a odnést si vítězství. Myslím, že Seb pro to udělal maximum, ale zdá se, že Neuville měl jako jezdec jeden z těch dnů, kdy dokážete sami sebe vybičovat o úroveň výše. Byl to ale skvělý souboj s atraktivní podívanou pro všechny, a nakonec jsme si i odnesli solidní body jako tým do šampionátu továrních týmů. Elfyn o tomto víkendu předvedl velmi dobré tempo a sebejistotu, a myslím si, že byl na závěr také dost chytrý na to, aby si pojistil pár dobrých bodů.“

Elfyn Evans (jezdec, vůz č. 33): „Ukázali jsme potenciál tento víkend zvítězit, ale v sobotu odpoledne jsme se s tím z nějakého důvodu minuli. Dnešek byl mnohem lepší. Opět nás čekala směsice různých podmínek, ale museli jsme tlačit na pilu, abychom podle nového systému získali ještě nějaké body, a nakonec nám to vyšlo. Byl to celkově docela úspěšný víkend. Vždy chceme vítězit, ale především jsem opravdu chtěl tuto rallye dojet se slušnými body, což se nám podařilo. „Dlouhodobě chceme rallye vyhrávat, a tak uvidíme, co bude a nebude možné při příští rallye ve Švédsku.“

Sébastien Ogier (jezdec, vůz č. 17): „Myslím, že s výkony o tomto víkendu mohu být spokojen, pokusil jsem se o maximum. Byl to pro mne těžký týden s úplnou horskou dráhou emocí. V pondělí jsem se musel rozloučit s člověkem, který pro mne hodně znamenal, a který mne v podstatě přivedl k motorsportu. Zahájení podniku bylo z mnoha důvodů těžké, takže jsem moc rád, že se nám podařilo zůstat ve hře až do konce, a myslím, že to byla super atraktivní podívaná pro všechny fanoušky. Nakonec byl Thierry tento víkend rychlejší, a tak si své vítězství zaslouží. I tak se mi podařilo získat pro tým pár solidních bodů. Je to zároveň má 15. účast na Rallye Monte-Carlo s 13. pódiovými umístěními, takže cítím hrdost na svůj rekord v takto náročném rallyovém podniku.“

Takamoto Katsuta (jezdec, vůz č. 18): „Moje rallye se proměnila po chybě, kterou jsem udělal v pátek ráno, a přišli jsme tak o možnost bojovat o dobrý výsledek, což bylo velké zklamání. Mám velkou radost, že se mi podařilo dovézt auto až do cíle na sedmém místě a také získat pár solidních bodů za nedělní jízdu a za Power Stage. Vůz fungoval výborně a jízdu jsem si užil. Když jsem cítil sebejistotu a nehrozilo vzhledem k podmínkám tak velké riziko, cítil jsem, že na to mohu opravdu tlačit, a časy pak byly opravdu dobré, což je pozitivní. Příští rallye ve Švédsku je jednou z mých oblíbených, takže se pokusím dát do toho vše a odnést si dobrý výsledek.“

Předběžné konečné výsledky Rallye Monte-Carlo

1. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) 3 hod 9 min 30,9 s
2. Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +16,1 s
3. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +45,2 s
4. Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1 min 59,8 s
5. Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +3 min 36,9 s
6. Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +5 min 34,6 s
7. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +8 min 28,5 s
8. Yohan Rossel/Arnaud Dunand (Citroën C3 Rally2) +10 min 29,8 s
9. Pepe López/David Vázquez (Škoda Fabia RS Rally2) +10 min 33,8 s
10. Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Citroën C3 Rally2) +10 min 45,2 s
(Výsledky s platností v neděli 13:30, konečnou verzi výsledků naleznete na stránkách: www.wrc.com)

Světový rallyový šampionát FIA 2024, pořadí jezdců po prvním kole:

1. Thierry Neuville: 30 bodů
2. Sébastien Ogier: 24
3. Elfyn Evans: 21
4. Ott Tänak: 15
5. Adrien Fourmaux: 11
6. Takamoto Katsuta: 9
7. Andreas Mikkelsen: 6

Světový rallyový šampionát FIA 2024, pořadí továrních týmů po prvním kole:

1. TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team: 46 bodů
2. Hyundai Shell Mobis World Rally Team: 45
3. M-Sport Ford World Rally Team: 19

A co bude následovat?

Švédská rallye (15.–18. února 2024) je jediným čistě zimním podnikem sezóny, pořádaným na sněhu a ledu. Do povrchu cest se budou zakusovat kovové hřeby v pneumatikách, zajišťující dobrý záběr za rychlostí, které budou v rámci celého ročníku patřit k nejvyšším.

Datum zveřejnění

1.2.2024

Zdroj informací

Toyota

Fotogalerie

Výběr jazyka

Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2601 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál