Oba jezdci DS Automobiles na bodech v prvním závodě Formule E

Oba jezdci DS Automobiles na bodech v prvním závodě Formule E

Společnost DS Automobiles získala na E-Prix v Mexico City dvojité body, Jean-Éric Vergne byl šestý a Stoffel Vandoorne osmý.

JEV, francouzský jezdec, překročil symbolickou hranici 1000 bodů získaných v čistě elektrickém šampionátu

Po úvodním podniku v Mexiku pokračuje 10. sezóna ABB FIA Formula E World Championship už od 26. do 27. ledna v Saúdské Arábii
Mistrovství světa ABB FIA Formula E odstartovalo v sobotu na Autódromo Hermanos Rodriguez, který se nachází v parku Magdalena Mixhuca na severovýchodě Mexico City.

Desátá sezóna šampionátu plně elektrických jednomístných vozů začala pro společnost DS Automobiles a jejího partnera PENSKE AUTOSPORT dobře – dva vozy na bodovaných místech umožnily francouzskému prémiovému konstruktérovi obsadit společné čtvrté místo v prozatímním pořadí týmů.

Oba vozy DS E-TENSE FE23 se po kvalifikaci umístily v první desítce a tým DS PENSKE tak dal najevo, že s ním konkurence v letošní sezoně rozhodně musí počítat. Stoffel Vandoorne se do soubojů probojoval druhým nejrychlejším časem ve své kvalifikační skupině a na startovním roštu obsadil osmé místo, dvě místa před svým týmovým kolegou Jeanem-Éricem Vergnem.

V průběhu závodu JEV znovu podtrhl svůj talent a zkušenosti, když se rychle vyšplhal na šesté místo. Francouz, který v druhé polovině závodu stíhal Mitche Evanse, nemohl na trati, kde se notoricky špatně předjíždí, najít cestu k jeho překonání. Tím, že si z cíle odvezl osm bodů za šesté místo, překročil jediný dvojnásobný šampion v historii tohoto sportu symbolickou hranici 1000 bodů získaných ve Formuli E od jejího startu v roce 2014.

Solidní výkon podal také Stoffel Vandoorne, který projel cílem na osmém místě. Stejně jako jeho týmový kolega Jean-Éric Vergne měl Belgičan ke konci závodu zjevně potenciál zlepšit svůj konečný výsledek, ale zůstal uvězněn ve skupině pronásledovatelů, mezi nimiž zůstávaly většinou neměnné.

Po tomto úvodním podniku na americkém kontinentu bude šampionát ABB FIA Formula E World pokračovat za čtrnáct dní, v pátek 26. a v sobotu 27. ledna, dvěma závody v Diriyah v Saúdské Arábii.

Eugenio Franzetti, ředitel DS Performance: “Jsme spokojeni s tím, jak sezóna začala. Tento první závod nám poskytl cennou zpětnou vazbu o kvalitě obrovského množství práce, kterou jsme za posledních několik měsíců odvedli. Naším cílem bylo zlepšit se ve srovnání s loňským rokem, a to se nám povedlo. Naše vozy DS E-TENSE FE23 si vedly skvěle jak v kvalifikaci, tak v závodě. Bylo důležité přivézt oba vozy domů na bodech, což je pro šampionát zásadní. Stále však ještě nejsme na úrovni některých našich soupeřů, a proto musíme dál tvrdě pracovat, abychom tuto ztrátu snížili.”

Jean-Eric Vergne, šampion Formule E z let 2018 a 2019: “Celkově jsem s výkonem, který jsme předvedli, velmi spokojen a oproti začátku loňské sezony jsme se jednoznačně zlepšili. Je škoda, že mi několik drobností zabránilo v lepším výkonu v kvalifikaci, protože jsem měl opravdu dobré závodní tempo. V závěru závodu jsem byl výrazně rychlejší než Mitch Evans, ale nebylo možné ho předjet, protože přilnavost mimo závodní trať byla velmi omezená. Přesto jsme díky dobrému využití strategie a útočných režimů získali čtyři místa a měli jeden z nejkonkurenceschopnějších vozů, co se týče závodního tempa. Je také vidět, že v týmu panuje velmi dobrá nálada. To vše je opravdu pozitivní a je to dobrým příslibem do budoucna. Cílem v Diriyah bude dosáhnout lepšího výsledku v kvalifikaci a vzhledem k tvrdé práci, která v týmu probíhá, a současné dynamice si docela věřím.”

Stoffel Vandoorne, šampion Formule E 2022: “Na to, že to byl první závod nové sezony, si myslím, že to nebylo tak špatné. V týmu došlo k několika změnám a u mě konkrétně to byla první spolupráce s mým novým inženýrem. Nejdůležitější bylo zajet čistý víkend bez větších chyb, a to se nám podařilo. Tým se umístil se dvěma vozy na bodovaných pozicích, což svědčí o pokroku, kterého jsme od loňska dosáhli. Ale co mě opravdu těší, je to, že je vidět potenciál vozu a týmu. Je jasné, že chceme domů přivézt lepší výsledky než dnes, ale máme k tomu k dispozici všechny nástroje.”

Datum zveřejnění

16.1.2024

Zdroj informací

DS AUTOMOBILES

Výběr jazyka

Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2433 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál