Toyota bude na Dakaru testovat lehký vodíkový vůz

Toyota bude na Dakaru testovat lehký vodíkový vůz

Toyota se spolu s dalšími japonskými výrobci zúčastní nadcházející Rallye Dakar s malým vodíkovým vozem. Auto s označením HySE-X1 s litrovým vodíkovým spalovacím motorem pojede v soutěži Mission 1000, která je nově součástí Dakaru.

Vozidlo vyvinulo výzkumné sdružení HySE (Hydrogen Small mobility & Engine technology), jehož členy jsou vedle Toyoty skupina Kawasaki, Suzuki Motor, Honda Motor a Yamaha Motor.

Vůz HySE-X1 je postavený na podvozku od belgické Overdrive Racing, který má upravené uspořádání pro použití vodíku, tedy zejména palivovou nádrž a systém přívodu paliva. Pohání jej vodíkový 16ventilový kapalinou chlazený přeplňovaný čtyřválcový motor DOHC pro motocykly o objemu 998 cm3, které HySE v současnosti využívá ve svých výzkumných aktivitách. Vůz o délce 3,53 metru váží přibližně 1500 kg.

„Účast na Rallye Dakar je pro nás způsob, jak prezentovat výsledky našeho výzkumu a jak můžeme identifikovat potenciální problémy a zdokonalit naši technologii," uvedl předseda HySE a výkonný ředitel pro technický výzkum Yamahy Kenji Komatsu.

Nová součást Dakaru v nejdrsnějších podmínkách

Mise 1000 je novou součástí Dakaru, který se bude konat v Saúdské Arábii od 5. do 19. ledna 2024. Jde o aktivitu zaměřenou směrem k vývoji nové generace uhlíkově neutrálních technologií pohonu, jako jsou vodík, elektrické hybridy nebo hybridy na biopaliva. Vozy v této kategorii včetně HySE-X1 budou jezdit v jedněch z nejdrsnějších podmínek v rámci motoristického sportu.

Tvůrci průkopnického vozu tak budou mít vynikající příležitost zjistit, jak bude vodíkový motor fungovat v extrémních podmínkách a lépe identifikovat potenciální problémy s maloobjemovou mobilitou v oblasti vodíkových pohonů. Navíc svou účastí v světově proslulé Rallye Dakar bude možné propagovat přítomnost a iniciativy HySE.

HySE bude maketu vozu HySE-X1 rovněž vystavovat na tokijské výstavě Japan Mobility Show na stánku Motorsports Program.

Datum zveřejnění

24.10.2023

Zdroj informací

Toyota

Výběr jazyka

Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.218 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál