Nezaměnitelný zvuk modelu Jaguar F-TYPE se uchová v Britské knihovně

Nezaměnitelný zvuk modelu Jaguar F-TYPE se uchová v Britské knihovně

Značka Jaguar bude od roku 2025 nabízet moderní, luxusní a plně elektrické vozy, a tak se automobilka podělila s Britskou knihovnou a dalšími institucemi o zvukové nahrávky svého ikonického sportovního automobilu Jaguar F-TYPE s osmiválcovým motorem. Ty byly pořízené jak z interiéru, tak z vnější karoserie vozu a zachycují nezaměnitelný zvuk tohoto vozu. Díky tomuto kroku si budou moci už navždy lidé po celém světě vychutnat zvuk posledního sportovního vozu značky Jaguar se spalovacím motorem.

Zvuk automobilu byl nahrán v tzv. poloanchoické komoře v Gaydon Engineering Centre. Jde o zvukotěsnou místnost, ve které se navíc zvuky produkované uvnitř neodráží. Místnost je běžně využívána pro ladění a testování kvality zvuku automobilů značky Jaguar. Právě zde byl původně laděn také výfuk modelu F-TYPE. Během nahrávání provedl F-TYPE R 75 Coupé několik akcelerací i přeřazení. Výsledkem jsou dvě nahrávky dlouhé 30 a 47 sekund.

„Kompresorem přeplňovaný vidlicový osmiválcový motor produkuje jedinečný zvuk díky pečlivému ladění celé pohonné jednotky, především pak sacího a výfukového systému. Před uvedením automobilu bylo provedeno vice než 85 testů, a i poté inženýři zvuk dále ladili. Vrchol této práce – zvuky, které uslyšíte při jízdě s Jaguarem F-TYPE R 75 - je něco, co chceme zachovat i pro další generace. Archivace nejenom v Britské knihovně nám to umožňuje a na to jsme velice hrdí,” řekl Charles Richardson, Senior Sound Engineer Jaguar.

Pro nahrávání zvolili inženýři vůz Jaguar F-TYPE R 75 Coupé pro modelový rok 2024. Jde o speciální edici připomínající poslední modelový rok tohoto typu a zároveň 75. výročí sportovních automobilů značky Jaguar. K dispozici je výhradně s pohonem všech kol a kompresorem přeplňovaným osmiválcovým motorem s parametry 575 koní a 700 Nm. Vůz zvládne akceleraci z nuly na 100 km/h za pouhých 3,7 s a nejvyšší rychlost je elektronicky omezena na 300 km/h.

„Jsme nadšení, že můžeme uchovat nahrávky osmiválcového motoru modelu F-TYPE pro fanoušky automobilky Jaguar po celém světě. Vzhledem k tomu, že se produkce tohoto motoru blíží ke svému konci, zůstane jeho jedinečný zvuk uchován pro budoucí generace a najde své místo v národním archivu spolu s dalšími zvuky, které už dnes nemůžeme slyšet,“ dodala Cheryl Tipp, the British Library’s Curator of Wildlife & Environmental Sounds

Nahrávky dlouhé 30 a 47 sekund začínají startováním motoru, které jsou charakteristické okamžitým a jasně rozpoznatelným zavrčením při zvýšených otáčkách, než se motor usadí na volnoběhu při 600 ot./min., kdy charakteristický osmiválcový zvuk jen decentně naznačuje výkonnostní potenciál automobilu. Následná „jízda“ ve zvukové komoře simuluje různé zvukové projevy vozu Jaguar F-TYPE.

Pokaždé, když automobil zrychluje, otevírají se klapky ve výfukovém systému. Tím se změní proudění výfukových plynů a uvolní se typický řev, který je nedílnou součástí zážitku z jízdy s tímto vozem.

Posluchači také uslyší okamžité přeřazování a podřazování osmistupňové automatické převodovky, stejně jako charakteristické praskání a prskání linoucí se ze dvou dvojitých koncovek výfuku.

Datum zveřejnění

4.10.2023

Zdroj informací

Jaguar

Fotogalerie

Výběr jazyka

Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2218 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál