Z Litvínova do Las Vegas

Z Litvínova do Las Vegas

Studenti z Gymnázia T. G. Masaryka v Litvínově získali první místo v národním finále závodů s autíčky poháněnými vodíkovým palivem v soutěži Horizon Hydrogen Grand Prix. Další cíl litvínovského HC Verva Racing Teamu je světové finále, které začíná 11. září v americkém Las Vegas. Tam studenti odlétají za podpory Ústeckého kraje a Nadace Orlen Unipetrol.

 „Považujeme za velmi důležité rozšiřovat mezi dětmi povědomí o alternativních zdrojích energie a jejich možném využití. Závody autíček poháněných na bezemisní vodík, které si děti sami staví, jsou výbornou formou, jak dětem ukázat potenciál tohoto paliva pro lidskou budoucnost. Úspěch litvínovských studentů v celostátním kole soutěže byla pro nás úžasná zpráva a nyní jim moc držíme palce do amerického finále,“ uvádí Katarzyna Woś, předsedkyně správní rady Nadace Orlen Unipetrol.

V rámci této mezinárodní soutěže se studenti mimo jiné učí hospodárnosti s palivem, protože jedním z hodnotících kritérií je spolu s technickým provedením, jízdními schopnostmi a týmovou prací také úsporná jízda. Právě s tou si nejlépe v celostátním finále poradil HC Verva Racing Team studentů litvínovského gymnázia, který za své výsledky převzal cenu Energy, jejímž patronem je Nadace Orlen Unipetrol.

„Studenti z litvínovského Gymnázia T. G. Masaryka si právem vysloužili místo do kvalifikace ve světovém finále vodíkového Horizon Hydrogen Grand Prix. Jejich úspěch nás nesmírně těší a je důkazem, že investice do vzdělání a podpory mladých talentů se vyplatí. Je nám ctí, že tito studenti budou skvělými reprezentanty nejen Litvínova, ale celého Ústeckého kraje a České republiky na mezinárodní scéně,“ dodává hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller.

Vzdělávací programy spojené s inovacemi v oblasti alternativních paliv hrají klíčovou roli v rozvoji mladých talentů. Účast v soutěži, která kombinuje vědecké poznání s praktickými dovednostmi, ukazuje, že Česká republika je domovem nadějných mladých inovátorů.

„Vítězství v národním finále soutěže Horizon Hydrogen Grand Prix je bezesporu největší úspěch, kterého lze v závodech RC modelů s vestavěným vodíkovým článkem dosáhnout. Není za ním nic jiného, než intenzivní práce na závodním modelu a jeho důkladná znalost, co nejčastější trénink, týmová spolupráce a také určitá dávka štěstí,“ říká k úspěchu svých studentů učitel Martin Laxa z Gymnázia T. G. Masaryka v Litvínově.

Program Horizon Hydrogen Grand Prix (H2GP) je jedním ze vzdělávacích programů Horizon Educational. Jedná se o unikátní závody RC modelů aut poháněných vodíkem, které sestavují studenti středních škol po celém světě.

V  českém celostátním finále, které se letos konalo v Ostravě, soutěžilo 18 týmů s cílem probojovat se na mezinárodní klání do Las Vegas. Nejlepší výsledek, tedy nejvíc ujetých kol ve vytrvalostním závodě, dosáhl tým litvínovských studentů. Společně s nimi budou Českou republiku reprezentovat další tři středoškolské týmy. V Americe se o hlavní výhru utkají týmy z více než 20 zemí a litvínovští studenti budou usilovat o co nejlepší výsledek s týmy ze Slovenska, Chile, Austrálie, Německa a dalších zemí.

Celý průběh závodů ze světového finále bude možné sledovat přes online stream na YouTube a Facebooku Horizon Educational.

Titulní foto: Studenti z vítězného HC Verva Racing Teamu litvínovského gymnázia s učitelem Martinem Laxou

Foto 2 (zleva): vedoucí vzdělávacích programů Horizon Educational Václav Bystrianský, ředitelka Nadace Orlen Unipetrol Lucie Pražáková, hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller, učitel z litvínovského gymnázia T. G. Masaryka Martin Laxa a radní pro oblast školství, mládeže a sportu Jindra Zalabáková

Datum zveřejnění

6.9.2023

Zdroj informací

Nadace Orlen Unipetrol

Foto: Nadace Orlen Unipetrol

 

Fotogalerie

Výběr jazyka

Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.24 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál