„Dynamika tvaru“: mezinárodně uznávaná umělkyně Julie Mehretu vytvoří 20. BMW Art Car

„Dynamika tvaru“: mezinárodně uznávaná umělkyně Julie Mehretu vytvoří 20. BMW Art Car

BMW v muzeu Solomon R. Guggenheim v New Yorku oznámilo spolupráci s mezinárodně uznávanou newyorskou umělkyní Julií Mehretu na vytvoření 20. vozu BMW Art Car. Mehretu byla jednomyslně vybrána mezinárodní porotou složenou z ředitelů a kurátorů muzeí a bude mít naprostou tvůrčí svobodu při navrhování dalšího dílu legendární kolekce „pojízdných soch“ BMW.

BMW přihlásí Julií Mehretu navržený vůz BMW M Hybrid V8 Art Car do 24hodinového závodu v Le Mans v červnu 2024. Bude tak pokračovat téměř 50letá tradice, která potěšila nejen fanoušky motoristického sportu, ale každého, kdo se zajímá o design, umění, technologie a mobilitu. Od roku 1975 vytvořili pro BMW speciální závodní vozy umělci jako Alexander Calder, Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Jenny Holzer, Jeff Koons, Cao Fei a John Baldessari.

„Auta jsem milovala po většinu svého života, jako hračky, jako objekty, jako možnosti. Právě z tohoto prostoru mě práce na dalším BMW Art Car těší víc než cokoli jiného,“ uvedla Julie Mehretu. „Vzrušení z rychlosti, 24hodinového závodu v Le Mans a z toho, co je možné vymyslet v hybridních a elektrických vozech, které posunou dopravu a motorsport do nových podob.“

„Sbírka BMW Art Car je hlavním prvkem našeho globálního kulturního závazku, který trvá již více než 50 let,“ řekla Ilka Horstmeier, členka představenstva BMW AG pro lidské zdroje a budovy, při prezentaci v New Yorku. „Spojení technologie a umění, designu a motoristického sportu vyvolává nadčasovou fascinaci. Práci Julie Mehretu obdivuji již mnoho let. Obzvlášť mě těší, že naše spolupráce bude mít trvalý kulturní dopad i mimo vozidlo, které navrhne, a to zejména v Africe.“

Umělecký koncept sahající daleko za samotný automobil: série workshopů Translocal Media v roce 2025. Spolupráce BMW a Julie Mehretu zanechá stopu nejen na závodní trati v Le Mans.

Na africkém kontinentu je málo míst, kde se mohou umělci scházet, vyměňovat si zkušenosti a experimentovat způsobem, který podporuje spolupráci napříč místními kontexty. Julie Mehretu a Mehret Mandefro, producent, scenárista a spoluzakladatel institutu Realness, jehož cílem je posílit mediální ekosystém v celé Africe, budou během devíti měsíců v osmi afrických městech pořádat sérii workshopů, v nichž umělcům otevřou prostor pro setkávání, výměnu zkušeností a spolupráci na lokální úrovni. Jediným záměrem těchto setkávání je otevřít umělcům fórum, na němž budou moci zvážit nové cesty k realizaci spravedlivé občanské budoucnosti v příslušných místních komunitách a využít sílu translokálního kolektivu.

Výstupy a výsledky workshopů budou prezentovány společně s 20. BMW Art Car v Zeitzově muzeu současného afrického umění v Kapském Městě v roce 2025.

Datum zveřejnění

2.7.2023

Zdroj informací

BMW Group

Fotogalerie

Výběr jazyka

Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2448 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál