Společnost DS Automobiles oslavila v Jakartě 100. závod a zůstává v boji o pohár jezdců

Společnost DS Automobiles oslavila v Jakartě 100. závod a zůstává v boji o pohár jezdců

Pro DS Automobiles měl druhý závod E-Prix v Jakartě velmi zvláštní kouzlo. A to z velmi dobrého důvodu: v neděli francouzský výrobce oslavil svůj 100. start v mistrovství světa ABB FIA Formula E! Bonusem navíc pro diváky v indonéské metropoli bylo speciální lakování obou vozů DS E-TENSE FE23, vytvořené speciálně pro tuto příležitost.

V kontextu této výjimečné události na sebe oba zástupci francouzské značky upozornili již během kvalifikace. Stoffel Vandoorne dosáhl stejného výkonu jako předchozího dne a skončil pátý, zatímco Jean-Éric Vergne obsadil 9. místo. Stáj DS PENSKE tak s oběma vozy v první desítce startovního roštu potvrdila na začátku dne plný potenciál svých monopostů.

Stejně jako v sobotu se i v nedělním závodě odehrávaly ostré souboje a tým DS Automobiles se držel na čelních místech. Po většinu závodu Stoffel bojoval o umístění na stupních vítězů, ale pak mu v postupu zabránila porucha rádiové komunikace a kontakt se soupeřem, který způsobil problém se zavěšením kol. Úřadující mistr světa se přesto nevzdal a dokázal dojet na 9. místě.

Naděje na dobrý výsledek jeho týmového kolegy se po skvělém startu rozplynuly kvůli kolizi se soupeřem. Jean-Éric byl nucen zajet do boxů kvůli výměně předního spojleru a musel se spokojit s 16. místem. Jeho naděje na zisk třetího titulu jezdce Formule E však stále žije. Pět kol před koncem soutěže je v pořadí jezdců na 5. místě se ztrátou 37 bodů na vedoucí pozici.

Ani v boji o TOP 3 v šampionátu konstruktérů neřekla stáj DS PENSKE své poslední slovo. Tým se pevně drží v první pětce a odstup na třetí místo činí pouhých 32 bodů. Jinými slovy, do konce 9. sezóny se může stát cokoli!

Dne 24. června se v americkém Portlandu uskuteční dvanácté letošní kolo mistrovství světa ABB FIA Formula E a to poprvé v historii této disciplíny. A jedno je jisté: DS Automobiles doufá, že na okruhu Portland International Raceway zazáří v plné kráse.

Eugenio Franzetti, ředitel DS Performance: „Náš stý závod nedopadl úplně podle našich představ… Dalo by se i říct, že to byl komplikovaný závod. Krátce po startu měl Jean-Éric kolizi se soupeřem, která mu poškodila vůz a vedla ke ztrátě mnoha pozic. Co se týče Stoffela, byl na čtvrtém místě, dokud neměl problém s rádiovou komunikací a nedostal se do kontaktu se soupeřem, což mělo za následek problémy se zavěšením. To ho donutilo jet mnohem opatrněji a závod dokončil na 9. místě. Nyní již vyhlížíme další závod s vědomím, že výkon našeho vozu DS E-TENSE FE23 je stále na vysoké úrovni!“

Jean-Éric Vergne, šampion Formule E z let 2018 a 2019: „Na tenhle závod bych raději zapomněl… Při kolizi se mi poškodil přední spojler a neměl jsem jinou možnost než zajet do boxů a vyměnit ho. Podařilo se mi restartovat, ale v nic víc jsem nemohl doufat. Je to velmi frustrující, ale musíme jít dál. Budeme tvrdě pracovat na tom, abychom v šampionátu ještě více drželi krok. Uvidíme se v Portlandu!“

Stoffel Vandoorne, úřadující šampion Formule E: „Zažili jsme těžký den…Myslím, že jsme si opravdu zasloužili být na stupních vítězů, ale nakonec se musíme spokojit s devátým místem. Dobře jsme odstartovali a rozhodli se aktivovat útočný režim ve správných chvílích. Tým odvedl velmi dobrou práci. V závěru závodu jsem bohužel trochu ztratil jistotu při brzdění kvůli problému s odpružením po kontaktu s jiným jezdcem a už se mi ji nepodařilo zcela získat zpět. Vydal jsem proto ze sebe všechno, abych dostal vůz do bodové pozice, což se mi podařilo a z deváté pozice jsem získal dva body.“

Datum zveřejnění

16.6.2023

Zdroj informací

DS Automobiles

Výběr jazyka

Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2702 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál