Porsche Renndienst jezdí s vozy Bulli, nyní na základě modelu ID. Buzz

Porsche Renndienst jezdí s vozy Bulli, nyní na základě modelu ID. Buzz

Závodní vozy Porsche jezdily a jezdí od vítězství k vítězství. Od 50. do 70. let minulého století byla závodní auta doprovázena legendárními vozy Bulli v úpravě „Renndienst“, jejichž úkolem bylo poskytovat servisní služby pro závodní týmy a jejich automobily. Tmavě červené vozy VW Bus jsou od té doby kultem. Po více než pěti desetiletích vdechuje společnost Porsche Deutschland společně se značkou Volkswagen Užitkové vozy této tradici nový život prostřednictvím nejnovější techniky v podobě elektromobilů ID. Buzz.

Fanoušci vozů Bulli „Renndienst“ se mohou těšit na moderní reinkarnaci na základě modelu ID. Buzz od značky Volkswagen Užitkové vozy. Modely Bulli „Renndienst“ v minulosti podporovaly závodní týmy Porsche zajišťováním přepravy mechaniků, nářadí a náhradních dílů. Samozřejmě tmavě červený elektrický Bus v retro designu je opatřen nápisem „Renndienst“, který připomíná legendární předchůdce. Stejně jako v minulosti je i nový ID. Buzz „Renndienst“, inspirovaný prvními vozy Bulli, výkonným a trvale udržitelným užitkovým vozem, který zvládá všechny výzvy pracovního dne na závodním okruhu i mimo něj.

Lars Krause, člen představenstva odpovědný za prodej a marketing značky Volkswagen Užitkové vozy, k tomu říká: „Historie modelů T1 a T2 Bus ve verzích ‚Porsche Renndienst‘ je jedinečná. Červené vozy Bulli dosáhly stejně jako tehdejší legendární vozy Porsche rovněž kultovního postavení. Na to navazujeme a tuto spolupráci oživujeme v naprosto moderním pojetí. Nové vozy jsou i nadále tmavě červené, ale nyní jsou při jízdě nápadně tiché – mají totiž elektrický pohon a vycházejí z modelu ID. Buzz.“

Oba vozy ID. Buzz odváděly své služby již na závodním okruhu v průběhu prvního závodu seriálu Porsche Carrera Cup Deutschland ve Spa-Francorchamps. „Mám radost, že legendární Bus Renndienst zažil své znovuvzkříšení v rámci seriálu Porsche Carrera Cup Deutschland,“ říká Alexander Pollich, generální ředitel společnosti Porsche Deutschland GmbH. „Oba vozy ID. Buzz v designu inspirovaném motoristickým sportem nás budou v nadcházejících měsících doprovázet od jednoho závodního okruhu k druhému a naše týmy budou při jejich závodním nasazení podporovat přímo v místě dění.“

Historické ohlédnutí: Závodní tým Porsche nasadil první vůz Bulli „Renndienst“ již v roce 1954 během závodu Mille Miglia. Vzhledem k tomu, že Porsche nemělo žádné vhodné vozidlo pro přepravu nářadí a náhradních dílů, vznikl nápad přestavět k tomuto účelu vůz VW Bus. Základem prvního vozidla byla první generace T1. V 50. až 70. letech minulého století následovala řada dalších vozů Bus „Renndienst“ na základě prvních dvou generací modelu VW Transporter (T1 a T2). Vozy Transporter, poháněné spolehlivými, vzduchem chlazenými motory, sloužily nejen jako mobilní servisní stanice, ale také jako provizorní ubytování pro inženýry a ostatní členy týmu.

Vozy Bus „Renndienst“ však byly nejen funkční, ale díky svému tmavě červenému laku také skvěle vypadaly. I když byly palcové titulky věnovány vždy legendárním závodním vozům Porsche 904, 908, 910 a 917, byly vozy VW Bus pevnou součástí továrního týmu. V současnosti je několik ještě zachovaných vozů Bus „Renndienst“ vystaveno v muzeích nebo uchováváno v garážích sběratelů vozů Porsche. A za několik let jim možná budou dělat společnost nejnovější exempláře.

V seriálu Porsche Carrera Cup Deutschland byly pro sezonu 2023 vypsány závody ve čtyřech evropských zemích. První podnik se uskutečnil společně s mistrovstvím světa FIA WEC ve vytrvalostních závodech na belgickém závodním okruhu Spa-Francorchamps. Jedním z vrcholů sezony bude i další podnik, „Festival of Dreams“ na Hockenheimringu ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko.

Porsche Deutschland oslaví ve svém zážitkovém centru Porsche Experience Center na Hockenheimringu a v jeho okolí 75. výročí sportovních vozů Porsche. Festival bude zahájen v sobotu 10. června v 9:11 h a nabídne rozmanitý program po celý víkend. Jeho součástí bude také možnost sledovat živě z tribuny na Hockenheimringu závody seriálů Porsche Carrera Cup Deutschland, Porsche Carrera Cup Benelux a ADAC GT Masters. Bezplatné vstupenky na festival si mohou zájemci rezervovat na internetové adrese: www.festival-of-dreams.de.

Datum zveřejnění

12.5.2023

Zdroj informací

Porsche Česká republika s.r.o.

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024


Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.4017 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál