Kalendář FIM MiniGP Alpe Adria Series 2023

Kalendář FIM MiniGP Alpe Adria Series 2023

V tomto roce se uskuteční již třetí ročník světového šampionátu silničních motocyklů pro jezdce od 10 let v disciplíně MiniGP. Finále se vždy koná v rámci poslední Velké ceny MotoGP ve Valencii. Mezi finalisty se probojují ti nejlepší z národních soutěží. I letos se tak koná seriál FIM MiniGP pod hlavičkou Alpe Adria Motorcycle Union (AAMU), ve které má velmi aktivní zastoupení Autoklub České republiky. U nás se FIM MiniGP pojede dokonce dvakrát, v Chebu a v Třinci.

Vytvořením světového seriálu FIM MiniGP se Mezinárodní motocyklová federace FIM společně s národními federacemi a společností Dorna, promotérem MotoGP, poskytla jezdcům po celém světě jedinečný a standardizovaný způsob, jak začít kariéru v silničních závodech motocyklů. V rámci sezóny se závodníci na motocyklech Ohvale měří v národních kolech. Finálový závod nejlepších se jede při poslední MotoGP v sezóně ve Valencii (22. – 23. 11. 2023). Atmosféra je strhující, nejmladší jezdci si zvykají na zájem médií, přijdou je pozdravit i ty největší hvězdy MotoGP, jejich vzory.

„Výborná příležitost pro nejmladší jezdce, která se novým světovým šampionátem této věkové kategorie otvírá v rozvoji jejich kariéry. Je skvělé, že do světového finále se vždy probojovali i čeští reprezentanti. Předminulý rok to byl Tadeáš Benáček, vloni Roman Durdis. Už i v této kategorii je velmi ostrá konkurence, ve které se naši jezdci ale rozhodně neztratili. Oba shodně skončili na osmém místě. Věřím, že se také letos naši reprezentanti prosadí mezi nejlepší na světě, budu jim držet pěsti,“ uvedl Jan Šťovíček, prezident Autoklubu České republiky.

U zrodu MiniGP byl Matěj Smrž za Komisi silničních závodů ve FIM nejen jako člen pracovní skupiny připravující šampionát, ale i jako zástupce Autoklubu ČR v Unii Alpe Adria. „První dva ročníky ukázaly, že jde o kvalitní šampionát, o který je zájem. V tomto roce se nám podařilo domluvit dva podniky v České republice, v červnu pojedeme v Chebu a v srpnu naopak v Třinci. Čeští jezdci tak mají příležitost startovat ve dvou domácích závodech. Pro jezdce ve věku 10-14 let budou k dispozici opět motocykly Ohvale GP-0 160 ccm, nově se vypisuje třída pro starší, ve věku od 12 do 16 let, kteří budou startovat na motocyklech Ohvale GP-2 190 ccm,“ přiblížil Matěj Smrž.

První závod FIM MiniGP Alpe Adria Series na Slovensku bohužel koliduje s druhým závodem našeho šampionátu Miniracing Czech Republic v Písku. Matěj Smrž vysvětlil, že kalendář domácího mistrovství byl publikován již začátkem listopadu 2022 a případná změna není možná. První podnik FIM MiniGP seriálu na Slovakiaringu se koná současně s velkými závody na okruzích a změna tak také nepřipadá v úvahu.

Opět platí pravidlo, že se mohou účastnit pouze jezdci z federací, jež jsou součástí Alpe Adria, nebo jezdci, jejichž federace žádný seriál FIM MiniGP pořádat nebude. Každý jezdec se vždy může přihlásit pouze do jednoho seriálu.

Registrace do šampionátu -> vyplňte formulář REGISTRACE FIM MiniGP Alpe Adria Series 2023 a odešlete na email

• Technické předpisy FIM MiniGP Alpe Adria Series 2023 naleznete zde

Kalendář FIM MiniGP Alpe Adria Series 2023:

• 26. 05. - 28. 05. 2023 - Slovakia Ring / Slovensko (SMF)
• 16. 06. - 18. 06. 2023 - FUN Arena Cheb / Česká republika (ACCR)
• 30. 06. - 02. 07. 2023 - Kecskemet / Maďarsko (MAMS)
• 18. 08. - 20. 08. 2023 - Steel Ring Třinec / Česká republika (ACCR)
• 25. 08. - 27. 08. 2023 - Vransko / Slovinsko (AMZS)

Datum zveřejnění

13.3.2023

Zdroj informací

Autoklub České republiky

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024


Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3069 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál