Maserati: debut supersportu GT2

Maserati: debut supersportu GT2

Maserati je zpět. Na závodním okruhu Autodromo Varano de’ Melegari proběhl okruhový debut supersportu GT2, vozu, jenž symbolizuje návrat značky s trojzubcem k automobilovým soutěžím. Shakedown na tomto parmském okruhu předznamenává řadu událostí, která vyvrcholí oficiálním odhalením vozu na konci června v Belgii u příležitosti věhlasného závodu 24 hodin ve Spa.

Značka Maserati je připravena oživit vzpomínky na účast ve vzrušujících šampionátech GT se svým novým vozem zkonstruovaným tak, aby navazoval na vynikající výsledky svého předchůdce, slavného a vítězného Maserati MC12.

Historie značky s trojzubcem v motoristickém sportu je příběhem úspěchů trvajících již téměř století, jedinečné a výrazné DNA a vášně oživované spojením značky s její slavnou minulostí i jejím směřováním do budoucnosti, jejíž nepostradatelnou součástí je závodění.

Maserati GT2 ztělesňuje rychlost, eleganci, styl a inovace. Jeho konstrukce je mistrovským dílem, synonymem pro vynikající a úchvatné výkony mezi mantinely, a je oslavou návratu značky Maserati na závodní okruhy. Nejnovější kapitola v historii značky se začala psát na konci roku 2022 u příležitosti oznámení její účasti na světovém šampionátu Formule E ABB FIA v roce 2023 a doplňuje ji vstup do evropského šampionátu GT2, to vše v rámci strategie firmy zaměřené na návrat trojzubce na závodní tratě.

Maserati GT2 navržené konstruktéry Maserati ve spolupráci se studiem Centro Stile Maserati k zajištění standardů estetické kvality typické pro tuto značku, přebírá od Maserati MC20 vynikající motor Nettuno V6 s výkonem 463 kW/630 koní naladěný na ještě vyšší výkon.

Nejvýznamnější technické specifikace zahrnují zbrusu novou patentovanou technologii MTC (Maserati Twin Combustion) založenou na motorech F1, ultralehkou centrální skořepinovou konstrukci z uhlíkových vláken – což je vynikající řešení k dosažení dobrého poměru hmotnosti a výkonu – a lehkou celokompozitní karosérii využívající v co nejvyšší míře aerodynamických prvků ke zlepšení přítlaku a současně k dosažení co nejlepší efektivity, co se týče aerodynamického odporu. Velká pozornost byla věnována správnému vyvážení aerodynamického zatížení. Zatímco spodní část vozu byla speciálně uzpůsobena pro funkci ve spojení s předním splitterem a zadním křídlem (stavitelným); karoserie umožňuje rychlou demontáž za účelem výměny komponentů vozu; podvozek se vyznačuje vysokou tuhostí v krutu a ohybu.

Posilovač řízení je plně elektrický. Veškeré součásti zavěšení a odpružení jsou ve speciální závodní verzi - přední i zadní tlumiče a příčné stabilizátory jsou stavitelné. Podobně je tomu i s elektronickou výbavou. 6-stupňová závodní převodovka se sekvenčním řazením ovládaným pádly pod volantem a elektrický otočný volič řazení evokují emoce nabité adrenalinem.

Přístrojová deska z uhlíkových vláken a do ní integrovaný 10” displej umožňují intuitivní ovládání a dodávají interiéru futuristický vzhled, který podtrhuje karosérie v barvě a vzoru Maserati Corse (Blu Infinito).

Maserati GT2 je klenotem mechanického inženýrství plným průlomových a inovativních technických řešení, jehož futuristický, minimalistický a skulpturální interiér ladí s extrémními linkami karosérie. Vůz je určen závodním týmům a gentlemanským řidičům, kteří se zúčastní šampionátu GT2.

Tento monopost s trojzubcem ve znaku vybavený krytými koly je výsledkem úžasné synergie mezi zaměstnanci firmy Maserati a avantgardním designem a stylem. Ten byl vždy poznávacím znakem této italské značky, který se vyznačuje nezaměnitelným nádechem luxusu i tam, kde silnice přechází v závodní dráhu. Divoce vyhlížející Maserati GT2 se tedy připravuje na objevování nových horizontů, na upevnění a definování budoucnosti firmy Maserati na poli motoristického sportu.

Andrea Bertolini, zkušební řidič Maserati, poznamenal: „Prvních několik dní je vždycky jedinečných, tím spíš pro mě, který jsem měl to štěstí přivést Maserati k úspěchu ve světovém šampionátu GT1, kde jsem získal čtyři tituly. Nyní se na okruhy vracíme s dalším vynikajícím vozem. Provedli jsme již spoustu zkušebních jízd a první zpětná vazba vypadá pozitivně. Posadit se znovu za volant GT bylo skutečně vzrušující a u všech zúčastněných bylo vidět velké nadšení a motivace. Zaměřili jsme se na vývoj produktu, který nejenom, že obstojí ve srovnání s konkurencí, ale bude také ideálním vozem pro naše gentlemanské řidiče, co se týče ovládání, pohodlí a výkonů. Chceme, aby v našem voze zažívali jedinečný pocit. V posledních několika měsících jsme intenzivně pracovali na simulátoru díky nasazení celého fantastického týmu. Rád bych jeho členům poděkoval, nejpozitivnější je, že podle těchto prvních několika dnů to vypadá, že se pomalu blížíme do cíle. Než však budeme připraveni vrátit se na okruhy, čeká nás ještě řada náročných testovacích dnů.“

Datum zveřejnění

8.3.2023

Zdroj informací

Maserati

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024


Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2621 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál