Začíná 9. sezóna mistrovství světa elektrických vozidel Formule

Začíná 9. sezóna mistrovství světa elektrických vozidel Formule

Závodní sezóna začne 14. ledna 2023 v Mexico City, v jejímž rámci se pojede 16 závodů v 11 světových lokalitách, včetně nových hostitelských měst, jakými jsou Hajdarábád, Kapské Město, Sao Paulo a Portland. Té předcházelo ve španělské Valencii předsezónní testování.

Společnost ABB poprvé zastává roli oficiálního dodavatele dobíjecích stanic. Na okruhu Ricardo Tormo v prosinci otestovalo 22 vozů z 11 týmů zcela nový závodní vůz 3. generace. Tento vyspělý, plně elektrický stroj využívá to nejlepší z technologií určených pro elektromobily a po celou sezónu bude k nabíjení používat rychlodobíjecí stanice ABB.

Aktivity společnosti ABB v rámci mistrovství navíc podpoří úřadující mistr světa Stoffel Vandoorn, který se stal ambasadorem ABB. Vandoorne vstoupil do seriálu v roce 2018 a v 8. sezóně, kdy jezdil za tým Mercedes-EQ Formule E, získal titul mistra světa, když si připsal jedno první místo, osm umístění na stupních vítězů a celkem 213 bodů. Letos závodí za tým DS PENSKE Formule E a připojí se ke stávajícím ambasadorům ABB Lucasovi di Grassimu (Mahindra Racing), Sébastienu Buemimu (Envision Racing) a Simonovi di Silvestrovi (TAG Heuer Porsche Formule E).

Daniela Lužanin, Head of the ABB Formule E partnership, uvedla: „Toto období je pro ABB velmi vzrušující, protože pokračujeme v posouvání hranic udržitelných technologií a začínáme také působit v nové roli oficiálního dodavatele dobíjecích technologií. Je rovněž skvělé, že budeme moci v řadách ambasadorů ABB přivítat Stoffela Vandoorna."

Dobíjecí stanice ABB určená pro závody Formule E vznikla v rámci spolupráce inženýrů a dalších odborníků ABB, Formule E a Mezinárodní automobilové federace FIA, řídicího orgánu motoristického sportu. Kompaktní, spolehlivé a bezpečné dobíjecí stanice budou nabíjet vozy 3. generace před dnem závodu a mezi tréninky. Díky robustní, ergonomické a na míru navržené konstrukci lze tyto stanice snadno přepravovat i instalovat po celém světě.

Každá dobíjecí stanice může dodávat maximální výkon 160 kW a je schopna před závodem nabíjet dvě vozidla současně (při výkonu 80 kW). To umožňuje závodním týmům využívat „dvojnásobnou nabíjecí kapacitu" z jedné dobíjecí stanice, což výrazně snižuje nároky na podlahovou plochu vyžadovanou pro dobíjecí stanice a snižuje emise z přepravy, protože jedna dobíjecí stanice obslouží víc než jedno vozidlo.

V letošní sezóně bude ABB v rámci partnerství pokračovat také v úspěšné sérii videí FIA Girls on Track. V každé epizodě se představí jiná žena z komunity Formule E a ukáže, jak rozmanité a důležité role ženy v rámci Formule E zastávají. Cílem série je inspirovat další generace. Nejdůležitější momenty ze série z minulé sezóny jsou k dispozici ke zhlédnutí zde.

Datum zveřejnění

6.1.2023

Zdroj informací

ABB

Fotogalerie

Výběr jazyka

Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2714 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál