Cupra ve světě motorsportu

Cupra ve světě motorsportu

Tým CUPRA EKS úspěšně obhájil oba tituly ve světovém poháru cestovních elektromobilů FIA ETCR eTouring Car World Cup - druhým rokem v řadě získal titul v hodnocení konstruktérů a jeho jezdec Adrien Tambay vybojoval na první pokus prvenství mezi jezdci.

Tambay, nováček v seriálu ETCR, stál v čele průběžného pořadí mistrovství již před finálovým podnikem na německém závodním okruhu Sachsenring a vítězstvími v jednotlivých jízdách "Pool Furious Quarter", "Pool Furious Semi-Final" a "DHL SuperFinal" zvýšil svůj celkový bodový zisk na konci sezony na bezkonkurenčních 535 bodů.

Odměnou pro Tambaye je jeho první titul mistra světa FIA a ocenění "ETCR King of the Season".

Obhájce mistrovského titulu v ETCR Mattias Ekström po celou dobu tvrdě bojoval, ale navzdory dalšímu senzačnímu výkonu v Německu skončil v celkovém pořadí na druhém místě se ztrátou pouhých 47 bodů na svého týmového kolegu Tambaye.

Tom Blomqvist završil svou první sezonu v elektromobilovém mistrovství ETCR učebnicovým výkonem ve skupině "Pool Fast" - zvítězil ve svých čtvrtfinálových, semifinálových i finálových (DHL SuperFinal) závodech a pokořil Tambaye v boji o "Krále víkendu" díky lepšímu kvalifikačnímu času. Tímto výkonem si zajistil třetí místo v pořadí jezdců.

Jordi Gené skončil mezi jezdci na devátém místě a svými získanými body v průběhu celé sezony významně přispěl značce CUPRA k zisku titulu ETCR mezi konstruktéry.

Další neuvěřitelná sezona FIA ETCR je u konce. Tým CUPRA EKS si v ní udržoval nepřekonatelně vysokou úroveň konkurenceschopnosti a znovu prokázal, jak rychlým a spolehlivým závodním vozem je CUPRA e-Racer.

Jezdci CUPRA se stali "Králi víkendu" ve čtyřech podnicích z šesti - Tambay v Maďarsku, Ekström ve Francii a Španělsku a Blomqvist v Německu. Ve všech šesti závodech přitom stáli na stupních vítězů nejméně dva jezdci značky CUPRA.

Opravdu velkolepý týmový výkon vynesl týmu CUPRA EKS celkem 1076 bodů a zisk titulu mezi konstruktéry s náskokem 330 bodů.

"Vítězství v seriálu FIA ETCR je pro mě prvním velkým titulem a musím velmi poděkovat všem členům rodiny CUPRA za to, že po celý rok odváděli úžasnou práci," řekl Adrien Tambay.

"Lepší rok 2022 jsem si nemohl přát - nejenže jsem se poprvé stal mistrem světa, ale brzy se stanu také tátou!" dodal Tambay.

"Pro značku CUPRA je to skvělé zakončení sezony v ETCR - první, druhé i třetí místo patří v ETCR značce CUPRA a Adrien zde v posledním závodě dovedl vše do zdárného konce ziskem titulu," řekl Tom Blomqvist.

"Svou první sezonu ve FIA ETCR jsem si naplno užíval. Doufám, že i fanoušci si závody užívali, protože to byla napínavá sezona," dodal Blomqvist.

"Klíčem k získání takového titulu mistra světa je vytrvalost týmu CUPRA EKS," řekl Xavi Serra, vedoucí technického vývoje divize motoristického sportu CUPRA Racing.

"Všichni jezdci a inženýři odvedli skvělou práci, aby CUPRA obhájila svůj titul ETCR mezi konstruktéry a v pořadí jezdců obsadila první tři místa. To je opravdu výjimečné. Mám velkou radost z výkonů, které všichni podávali, a těší mě také, jak nepřetržitě rosteme jako tým," dodal Serra.

"Nebyla to snadná sezona, protože všechny týmy byly velmi silné. Konkurence byla velmi intenzivní a museli jsme bojovat každý den. Ale můžeme být hrdí na to, čeho jsme dosáhli - druhým rokem v řadě jsme získali oba tituly ETCR, v hodnocení konstruktérů i jezdců," uzavřel hodnocení letošní sezony Xavi Serra.

CUPRA je nekonvenční značka, která kombinuje emoce, elektrifikaci a sportovní výkony, aby z Barcelony inspirovala svět. Značka CUPRA, založená v roce 2018, má vlastní sídlo spolu s oddělením pro výrobu závodních vozů v Martorellu (Barcelona) a síť specializovaných dealerství na celém světě.

Značka CUPRA udržela v roce 2021 vzestupný trend prodeje, jehož celkový objem ztrojnásobila na 80 000 dodaných vozů. K pozoruhodnému výsledku významně přispěl úspěch modelu CUPRA Formentor. CUPRA dokazuje, že elektrifikace a sportovní vlastnosti se vzájemně dokonale doplňují. V roce 2022 značka CUPRA rozšířila modelovou řadu CUPRA Born, první 100% elektromobil značky, o varianty s různými kapacitami akumulátorové baterie a také o ještě výkonnější verzi e-Boost. Představena byla rovněž exkluzivní, limitovaná edice modelu CUPRA Formentor VZ5. CUPRA Tavascan, druhý výhradně elektricky poháněný model značky, bude uveden na trh v roce 2024. To samé platí pro model CUPRA Terramar, elektrifikované sportovní SUV, které připomíná závodní okruh Terramar, kde začala historie značky CUPRA. V roce 2025 bude následovat první městský elektromobil značky, inspirovaný koncepčním vozem CUPRA UrbanRebel.

Značka CUPRA je oficiálním automobilovým partnerem fotbalového klubu FC Barcelona, kterému zajišťuje jeho mobilitu, prémiovým sponzorem globálního seriálu padelových turnajů World Padel Tour a oficiálním sponzorem klubu Finetwork KOI, který se účastní elektronických sportů. Spolupráce se značkami, jakými jsou Primavera Sound nebo De Antonio Yachts, vytváří lifestylový svět značky CUPRA. Kmen CUPRA je tvořen týmem ambasadorů, kteří chtějí být hnací sílou změny. Mezi jeho členy patří mimo jiné pouliční umělec TV Boy, držitelé zlatých olympijských medailí Adam Peaty, Melvin Richardson a Saúl Craviotto, německý fotbalový brankář Marc ter Stegen a fotbalistka Alexia Putellasová, která získala ocenění Ženský zlatý míč a Best FIFA Award.

Datum zveřejnění

26.9.2022

Zdroj informací

Porsche Česká republika s.r.o.

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024


Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3521 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál