ŠKODA Muzeum vystavuje vůz ŠKODA 1100 OHC Coupé

ŠKODA Muzeum vystavuje vůz ŠKODA 1100 OHC Coupé

ŠKODA Muzeum v Mladé Boleslavi nadchne milovníky motoristického sportu: minimálně do konce března 2022 vystavuje rekonstruovaný speciál ŠKODA 1100 OHC Coupé (1959), do konce dubna 2022 obohacuje stálou expozici výstavou „Úspěchy vozů ŠKODA na Rallye Monte Carlo“ a do 20. března 2022 vtáhne do světa závodů i soutěží výstavou „120 let ŠKODA Motorsport“. Rodný dům Ferdinanda Porsche v Liberci-Vratislavicích do konce března 2022 prezentuje šestnáctiválec Auto Union Typ C Grand Prix.

Strhující příběh úspěšného angažmá mladoboleslavské značky na poli mezinárodního motoristického sportu odstartoval již v roce 1901 a je korunován aktuálními triumfy továrního týmu i soukromých jezdců s vozy ŠKODA. Týmy ŠKODA Muzea a centra stavby prototypů ŠKODA AUTO vzdaly zavazující tradici hold pečlivou rekonstrukcí vozu ŠKODA 1100 OHC Coupé. Uzavřená verze atraktivního závodního speciálu vznikla v letech 1959/1960 pouze ve dvou exemplářích, primárně určených pro vytrvalostní závody na okruzích. Po ukončení sportovní kariéry následoval odprodej soukromým majitelům, obě kupé byla bohužel v běžném provozu zničena při haváriích. V průběhu náročné rekonstrukce z dochovaných prvků a podle dobové dokumentace byly optimálně spojeny tradiční postupy se špičkovými technologiemi centra stavby prototypů ŠKODA AUTO. Výsledek, plně provozuschopný vůz ŠKODA 1100 OHC Coupé, je v mladoboleslavském ŠKODA Muzeu k vidění minimálně do konce března 2022.

Za pozornost stojí i výstava „120 let ŠKODA Motorsport“. Dlouhou sérii vítězství motocyklů i automobilů z Mladé Boleslavi zprostředkovává působivými projekcemi, fotografiemi, plakáty, čtivými texty i Stěnou slávy s originály trofejí. Simulátor rallye návštěvníkům umožní vyzkoušet si práci současných jezdců na vlastní kůži – to vše do 20. března 2022

Nejen milovníky motoristického sportu jistě zaujme také nová výstava „Úspěchy vozů ŠKODA na Rallye Monte Carlo“. Automobil Laurin & Klement z Mladé Boleslavi se totiž jedné z nejslavnějších automobilových soutěží na světě poprvé zúčastnil již před 110 lety a od ledna 1936 do současnosti se na trati monacké rallye objevila pestrá paleta vozů s okřídleným šípem ve znaku. Jejich reprezentativní výběr spolu se zajímavými informacemi a atraktivními videozáběry je návštěvníkům stálé expozice ŠKODA Muzea k dispozici až do konce dubna 2022.

Rodný dům Ferdinanda Porsche v Liberci-Vratislavicích dává nahlédnout do světa Velkých cen. Až do konce března 2022 vystavuje funkční repliku speciálu Auto Union Typ C Grand Prix (1936). S šestilitrovým šestnáctiválcem dosahoval rychlosti více než 300 km/h a dobyl řady vítězství.

ŠKODA Muzeum v Mladé Boleslavi je otevřeno každý den od 9:00 do 17:00. V rámci zvýhodněného kombinovaného vstupného lze spojit jeho návštěvu s prohlídkou Rodného domu Ferdinanda Porsche v Liberci-Vratislavicích. Ten je pro veřejnost přístupný vždy od pátku do neděle od 9:00 do 17:00. Více informací na muzeum.skoda-auto.cz.

Datum zveřejnění

25.2.2022

Zdroj informací

ŠKODA AUTO a.s.

Fotogalerie

Výběr jazyka

Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3096 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál