Alpine: DNA vítězství

Alpine: DNA vítězství

Podle Pierra de Coubertin je důležité zúčastnit se… Nikoli pro Alpine! Philippe Sinault, generální ředitel týmu vytrvalostních závodů SignatechAlpine, strůjce návratu značky do  soutěže v r. 2013, nám vysvětluje, nakolik je vítězství podstatnou součástí identity Alpine.

Někteří si pamatují, že děj se odehrává na speciální trase rallye na srázné alpské silnici, dějišti, jímž se inspirovala značka Alpine nebo na prašných cestách Rallye Akrop ole nebo Maroka. Jiným se vybaví jiný okruh: při jednom ze závodů monopostů nebo na dlouhé přímé dráze 24 hodin Le Mans… Nebo i na napůl hliněné napůl asfaltové trati soutěže rallycross.

Vítězství v modré barvě

Ve všech případech je vzpomínka na závodící Alpine úzce spojena se vzpomínkou na úspěch. O čemž se lze přesvědčit, byť jen letmým pohledem na seznam úspěchů Alpine: od svého založení v r. 1955 Jeanem Rédélém se značka Alpine skví na jakémkoli terénu a pohybuje se v rytmu vítězství. Vozy Alpine dokázaly pokaždé využít své legendární lehkosti a hbitosti, a navzdory sněhu, dešti a tmě dovedly francouzskou modrou barvu k vítězství. A jako vrchol získaly titul mistra světa rallye v r. 1973 a vítězství ve 24 hodin Le Mans v r. 1978.

Návrat na dráhu!

Po dlouhém poklesu značky bylo samozřejmostí oživit plamen vášně a znovu okusit nenapodobitelnou chuť vítězství. Od r. 2013 se o to snaží tým vytrvalostních závodů Signatech-Alpine. Jeho generální ředitel Philippe Sinault líčí počátky tohoto znovuzrození.

"Toto dobrodružství Alpine začalo koncem r. 2012, kdy nám skupina Renault oznámila své odhodlání obrodit Alpine. Podhodlání obrodit Alpine. Požádali nás o představu, jak vrátit tuto emblematickou značku do ožádali nás o představu, jak vrátit tuto emblematickou značku do soutěží. Velmi rychle jsme určili vytrvalostní závody jako správnou platformu," Philippe Sinault, generální ředitel Signatech-Alpine.

Morálka bojového komanda

V r. 2013, třicet pět let po svém věhlasném vítězství ve vém věhlasném vítězství ve 24 hodin Le Mans,24 hodin Le Mans, se takto se takto Alpine Alpine vrátila na okruhy v kategorii LMP2.vrátila na okruhy v kategorii LMP2.

Morálka bojového komanda, jíž se dennodenně inspirujeme, je táž, která tvořila historii Morálka bojového komanda, jíž se dennodenně inspirujeme, je táž, která tvořila historii účasti Alpine v soutěžích,účasti Alpine v soutěžích, ujišťuje Philippeujišťuje Philippe Sinault.Sinault. Fungujeme na steFungujeme na stejné bázi jako v jné bázi jako v tehdejší době. Je to jakýsi duch galské vesnice, možná tehdejší době. Je to jakýsi duch galské vesnice, možná máme máme méně prostředkůméně prostředků,, než mají než mají jiní, ale jiní, ale o to více máme o to více máme tvořivosti a odhodlání. tvořivosti a odhodlání.

Znovu nalezená vítězství

Na všech frontách!

Kromě této účasti na mistrovství světa ve vytrvalostních závodech – WEC kategorie WEC kategorie HypercarHypercar – a na a na 24 hodinách Le Mans je sezona 2021 pro Alpine skutečně rokem všech 24 hodinách Le Mans je sezona 2021 pro Alpine skutečně rokem všech možných výzev. Značka s emblémem šípovmožných výzev. možných výzev. Značka s emblémem šípov itého A se totiž zúčastní také Formule 1 velká premiéra ! jakož i rallye. jakož i rallye. Ostatně právě v této disciplíně získala Alpine své první vavříny v roce. Padesát let po prvním vítězství značky v Monte Carlo zvítězil vůz Alpine A110 Rally soukromého konkurenta v monacké soutěži v klasifikaci R GT ročník 2021. Není pochyb: DNA Alpine ještě neřekla poslední slovo…

Hlavní úspěchy Alpine

Vítězství Alpine v soutěžích se počítajítají na stovky. Zde jsou nejvýznamnější mezinárodní úspěchy:

• Rallye: mezinárodní mistrovství značek 1971, mistr světa rallye 1973, vítězství v Monte Carlo 1971 a 1973

• Vytrvalostní závody: vítězství v indexu výkonnosti 24 hodin Le Mans 1964, 1966, mistr Evropy značek 1974, vítězství 24 hodin Le Mans 1978.

• Monoposty: mistr Evropy Formule Renault 1972.

• Rallycross: mistr Evropy Rallycross: mistr Evropy 1977

Datum zveřejnění

16.6.2021

Zdroj informací

Alpine

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024


Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2467 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál