Rallye Dakar 2020: Al-Attiyah z TOYOTA GAZOO RACING celkově druhý, Alonso úspěšně dokončil

Rallye Dakar 2020: Al-Attiyah z TOYOTA GAZOO RACING celkově druhý, Alonso úspěšně dokončil

Rallye Dakar 2020 nakonec zkončila poměrně těsně poté, co poslední etapu této kultovní motoristické soutěže vyhrál Nasser Al-Attiyah z týmu TOYOTA GAZOO Racing, po jehož boku usedal navigátor Mathieu Baumel.

Letošní ročník Rallye Dakar se v Saudské Arábii pořádal vůbec poprvé, přičemž závod zahrnoval 12 etap s přejezdy dun, kamenitými povrchy i průjezdy pouští v nejvyšší rychlosti. V podniku všeobecně považovaném za jednu z nejnáročnějších sportovních událostí vůbec dojely tři posádky týmu TOYOTA GAZOO Racing v první desítce.

Dakarský nováček Fernando Alonso navíc dorazil do cíle na pěkném 13. místě celkového pořadí, což jen dokazuje kvalitu, trvanlivost a spolehlivost vozů Toyota Hilux. Posádky týmu TOYOTA GAZOO Racing úspěšně překonaly nejrůznější překážky, včetně 43 defektů, které znamenaly ztrátu pokaždé nejméně 1 min 30 s, avšak nikdy neustávaly v tlaku na pilu s vědomím, že na schopnosti Hiluxu se mohou plně spolehnout. Kvůli zkrácení dvou etap však posádky již nebyly schopny dohnat ztracený čas a obhájit titul vítězů Rallye Dakar.

Dvojice Nasser Al-Attiyah a Mathieu Baumel usilovně pracovala na snížení odstupu od vedoucích jezdců, jenž po předposlední etapě činil pouhých 10 minut a 17 sekund. I přes nejrychlejší čas v závěrečné etapě po více než 5000 kilometrech rallyového zápolení na plný plyn zaostávala Toyota Hilux za nejrychlejším o 6 minut a 21 s.

Finální etapa z obce Haradh do nově postaveného zábavního města Qiddiya bylo zkrácena na polovinu na pouhých 167 km. Ačkoli délka etapy nedovolovala Nasserovi a Mathieuovi vedoucí jezdce dojet, uvedená dvojice závodníků i tak dokázala získat 3 minuty a 56 sekund, a pojistit si tak druhé místo celkového pořadí.

Jako druhá nejrychlejší posádka týmu TOYOTA GAZOO Racing v této etapě zazářili Fernando Alonso a Marc Coma, kteří si dojeli pro čtvrtý nejrychlejší čas a na Nassera s Mathieuem ztratili pouhé 3 minuty a 25 sekund.

U prvního traťového bodu uvedená posádka zaostávala za stájovými kolegy o pouhých 25 sekund, avšak uprostřed etapy ji postihl defekt, což znamenalo určitou časovou ztrátu. Fernando a Marc dojeli na celkovém 13. místě, 4 hodiny 42 minut a 47 sekund za vítězi závodu. Po ztrátě více než dvou hodin v druhé etapě jeli v následujících etapách s Toyotou Hilux na hranici možností a dokázali se vyšplhat dokonce až na 10. celkové místo, avšak po převrácení vozidla v 10. etapě se umístění v první desítce ukázalo již jako nesplnitelný sen.

Giniel de Villiers za volantem a navigátor Alex Haro z týmu TOYOTA GAZOO Racing dokončili finální etapu jako sedmí, pouhé 4 minuty a 31 sekund za Al-Attiyahem. V úvodních etapách výrazně tlačili na pilu, přičemž ve 2. etapě dokonce dokázali zvítězit, avšak následně ztratili půdu pod nohama kvůli opakovaným defektům v průběhu závodu. I přes ztracený čas se této dvojici podařilo v průběhu závodu udržet umístění v první desítce a projet finální cílovou páskou na pátém místě, 1 hodinu 7 minut a 9 sekund za vítězi.

Ve 42. ročníku Rallye Dakar ukázal velmi dobré výkony i Bernhard ten Brinke s navigátorem Tomem Colsoulem. Uvedená dvojice jela společně Dakar podruhé a dokázala vyrovnat svůj nejlepší společný výsledek v podobě sedmého místa v celkovém pořadí. Přestože uvedená posádka žádnou z etap tentokrát nevyhrála, v průběhu celého závodu se držela v první desítce, přičemž Bernhard si pochvaloval spolehlivost a odolnost Toyoty Hilux, která dorazila do cíle pouhou 1 hodinu 18 minut a 34 sekund za vítězem celkového pořadí.

Bernhard však nebyl jediným, kdo Toyotě Hilux věnoval pochvalná slova. Všechny čtyři posádky dokončily nejnáročnější automobilový závod světa bez jakýchkoli technických potíží. A to i přesto, že čelily těm nejnáročnějším terénům, které Saudská Arábie může nabídnout, navíc při překonání vzdálenosti přes 5000 km.

Glyn Hall, šéf týmu: „Velkou zprávou dne byly výkony Nassera s Mathieuem. Podařilo se jim upevnit druhé místo a výrazně stáhnout odstup za vedoucí posádkou. Od vítězství je po více než 5000 kilometrech dělilo pouhých asi šest minut, což je úžasné. I tak, přijeli jsme sem vyhrát s tím, že budeme bojovat o každý krok na této cestě. To jsme také udělali, v duchu dakarské rallye, a Nasser dokonce říkal, že nikdy nejel tak naplno po tak dlouhou dobu. Mezi nejlepšími osmi jsme měli čtyři vozy Hilux, včetně posádek soukromých týmů, a Fernando pro nás vybojoval 13. místo i přes několik překážek v průběhu závodu.“

Nasser Al-Attiyah (č. 300): „Jsem moc rád, že se mi podařilo tento Dakar dokončit, první ročník pořádaný v Saudské Arábii. Druhé místo je dobrý výsledek a chtěl bych poděkovat týmu TOYOTA GAZOO Racing Team i všem sponzorům. Pocit je to skvělý a máme velkou radost. Dnes jsme vyhráli etapu a částečně smazali odstup za vítězi, ale věděli jsme, že po chybě před dvěma dny bychom žádali příliš mnoho. Je to ale prostě rallye, a tak to chodí. Ještě jednou děkuji Mathieuovi a týmu; na naše druhé místo jsem hrdý. Opravdu to nebylo lehké, zvážíme-li konkurenci a terénní podmínky; ale jsem si jist, že příští rok se opět vrátíme bojovat o vítězství.“

Giniel de Villiers (č. 304): „Je to vždy příjemné, když dokončíte Dakar. Závod je náročný, abyste jej vůbec dojeli, a stát pak na pódiu pro ty, kteří dojeli, je vždy dobrý pocit. Myslím, že to byl skvělý závod, zejména proto, že v Saudské Arábii se jel vůbec poprvé. V prvním týdnu jsme si užívali úchvatné scenérie, zatímco druhý týden byl o něco rychlejší a v závěru s několika obtížnými dunami. Celkově si myslím, že to byl dobrý závod. Chvála patří Carlosovi, který závod znovu vyhrál; a také samozřejmě Stephanovi a mému kolegovi Nasserovi. Všichni po celou dobu závodu odváděli úžasnou práci a byli opravdu hodně, hodně rychlí.“

Bernhard ten Brinke (č. 307): „Dojet až do cíle tohoto Dakaru, to je hodně dobrý pocit. Byla to moje druhá účast s Tomem Colsoulem a opět jsme dojeli jako sedmí. Za tento výsledek jsme velmi spokojení; tým odvedl skvělou práci, vůz jel úžasně a skvělý byl i Tom. Chtěl bych poděkovat všem za tuto úžasnou práci.“

Fernando Alonso (č. 310): „Ano, dnešek byl dobrý; pro nás rozhodně jedna z nejlepších etap, co se rychlosti týče. Potýkali jsme se trochu s provozem na trati a také měli defekt. Ale i přesto máme pouhé tři minuty odstup, takže myslím, že naše tempo bylo hodně srovnatelné s vítězi etapy. S tím jsme tedy spokojení a také máme radost z toho, že jsme tady. Je to nejnáročnější rallye světa a dojeli jsme do cíle již na první pokus. Měl jsem kolem sebe ten nejlepší tým; kluky z TOYOTA GAZOO Racing, Marca ve voze, a tak myslím, že právě díky nim jsme dojeli tento závod již napoprvé. Cítím opravdu velký vděk a poslední dva týdny jsem si moc užil.“

Rallye Dakar 2020, výsledky etapy č. 12:

1. místo: vůz č. 300 Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel, 1 hod 17 min 30 s
4. místo: vůz č. 310 Fernando Alonso/Marc Coma, +3 min 25 s
7. místo: vůz č. 304 Giniel de Villiers/Alex Haro, +4 min 31 s
8. místo: vůz č. 307 Bernhard ten Brinke/Tom Colsoul, +4 min 40 s

Celkové výsledky Rallye Dakar 2020 po etapě č. 12:

2. místo: vůz č. 300 Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel, +6 min 21 s
5. místo: vůz č. 304 Giniel de Villiers/Alex Haro, +1 hod 7 min 9 s
7. místo: vůz č. 307 Bernhard ten Brinke/Tom Colsoul, +1 hod 18 min 34 s
13. místo: vůz č. 310 Fernando Alonso/Marc Coma, +4 hod 42 min 47 s

Datum zveřejnění

20.1.2020

Zdroj informací

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024


Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3094 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál