TOYOTA GAZOO Racing oznámila složení týmu pro Rallye Dakar 2020

TOYOTA GAZOO Racing oznámila složení týmu pro Rallye Dakar 2020

Společnost TOYOTA GAZOO Racing oznámila hvězdnou sestavu pro Rallye Dakar, která se v lednu 2020 koná zcela poprvé na území Saudské Arábie. Tovární tým do závodu postaví posádky ve složení Nasser Al-Attiyah a navigátor Mathieu Baumel, Giniel de Villiers a navigátor Alex Haro, Bernhard Ten Brinke a navigátor Tom Colsoul, a Fernando Alonso a navigátor Marc Coma.

Uvedený závodní tým se Dakarské rallye účastní již od roku 2012. Nasser a Mathieu v rámci TOYOTA GAZOO Racing South Africa letos vybojovali pro Toyotu první celkové vítězství. Od první účasti na Rallye Dakar zaznamenal tým nejlepší celkové výsledky v této podobě: 3. místo (2012), 2. místo (2013), 4. místo (2014), 2. místo (2015), 3. místo (2016), 5. místo (2017) a 2. místo (2018).

Do nadcházejícího ročníku legendární rallyové soutěže nasadí TOYOTA GAZOO Racing sestavu zkušených rallyových specialistů v kombinaci s relativními nováčky v této disciplíně. Nasser a Mathieu budou usilovat o obhajobu svého dakarského titulu s vidinou dalšího rozšíření již tak pozoruhodné sbírky úspěchů, včetně několikanásobného zisku světového poháru FIA v pohárovém seriálu Cross Country Rally a vítězství na Dakarské rallye. Dalším zkušeným závodníkem je Giniel, jenž se pyšní vítězstvím na Rallye Dakar 2009 a čtyřmi korunkami vítěze Marocké rallye, z nichž poslední získal tento měsíc s novým navigátorem Alexem.

Bernhard, rovněž někdejší vítěz v Maroku, opět spojil síly s Tomem, jenž pochází z dynastie rallyových závodníků a disponuje letitými zkušenostmi z nejrůznějších rallyových disciplín s mnoha úspěchy v kategorii nákladních vozidel.

Fernando, dvojnásobný vítěz soutěže 24 hodin Le Mans a držitel mistrovského titulu ze světového šampionátu vytrvalostních soutěží FIA s týmem TOYOTA GAZOO Racing, dvojnásobný mistr světa ve Formuli 1 a vítěz soutěže 24 hodin v Daytoně, bude na Rallye Dakar 2020 pilotovat čtvrtý nasazený vůz týmu TOYOTA GAZOO Racing s cílem uspokojit své ambice vyzkoušet si různorodé disciplíny motoristického sportu a stát se ještě komplexnějším závodním jezdcem.

Vedle v kabině na sedadle navigátora usedne Marc, další španělská legenda světa motorsportu, ověnčená šesti světovými tituly z pohárového seriálu Cross Country Rally FIM a pěti vítězstvími na Dakaru v kategorii motocyklů. Španělské super duo závodníků, přecházejících od jiné disciplíny motorsportu, intenzivně od letošního srpna trénuje v nejnáročnějších podmínkách a terénech po celé Evropě, Africe a Středním východě. Co do počtu kilometrů pak Fernando s Markem zatím překročili svůj plánovaný tréninkový plán více než dvojnásobně, což neomylně signalizuje odhodlání tohoto dua podrobit si jeden z vůbec nejtěžších podniků motoristického sportu.

Všechny čtyři posádky pojedou v nejnovější verzi Toyoty Hilux osvědčené v rallyových soutěžích a vyvinuté i postavené v Jihoafrické republice. Na Rallye Dakar 2018 jsme poprvé spatřili zbrusu nový Hilux, který šéf týmu Glyn Hall popsal jako technologický skok kupředu, který se okamžitě osvědčil druhým a třetím místem hned při premiéře na Dakarské rallye a následně vítězstvím v následujícím ročníku.

V návaznosti na filozofii TOYOTA GAZOO Racing „vyrábět stále lepší automobily“ tým nepolevil ve vylepšování Hiluxu, a tak do plánovaného ročníku Dakarské rallye postaví nejnovější variantu tohoto speciálu. Hilux používá nezávislé zavěšení kol, motor mezi nápravami a stálý pohon všech kol s pětilitrovým atmosférickým agregátem V8 usazeným bezprostředně za předními koly.

Rallye Dakar 2020 se pojede pouze na území Saudské Arábie; podnik odstartuje 5. ledna 2020 ve městě Džidda na západě země. Trasa povede směrem na sever a následně se stočí jihovýchodně k hlavnímu městu Rijádu, kde si posádky vychutnají tradiční den odpočinku. Druhá polovina Rallye Dakar 2020 prochází přes Rub al-Chálí (v překladu „Pustá končina“), největší souvislou písečnou poušť světa, přičemž cílem je 17. ledna město Al-Qiddiya.

Datum zveřejnění

24.10.2019

Zdroj informací

Toyota

Fotogalerie

Výběr jazyka

Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.243 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál