Taycan hostuje ve finále seriálu Formule E

Taycan hostuje ve finále seriálu Formule E

Porsche zavítalo do New Yorku: na velkém finále šampionátu ABB Formule E FIA v New Yorku předvedl Taycan své schopnosti v několika rychlých kolech na závodní trati. „Důležitou součástí závodní strategie ve Formuli E je rekuperace energie. S chytře řešenou rekuperací energie u sériových vozů můžeme dosáhnout výrazně delšího dojezdu,“ vysvětluje tovární jezdec Porsche Neel Jani, jenž se v New Yorku ujal volantu uvedeného vozu. „U nového Taycanu mne překvapil jeho dlouhý dojezd i za podmínek rychlé jízdy na závodním okruhu. Připisuji to jeho výkonnostně zaměřené baterii a propracovanému systému hospodaření s energiemi.“

Velké finále trojice předváděcích jízd Porsche v New Yorku

Na Janiho udělala dojem i celková vyzrálost vývoje nového Taycanu: „Podobně jako náš vůz pro Formuli E používá hnací ústrojí Porsche, které je navrženo pro vysoké výkony a spolehlivost. Bez ohledu na to, zda se jedná o závodní vůz nebo sériově vyráběný model, je nesmírně důležité s ním při testování absolvovat spoustu kilometrů a získat s vozem zkušenosti.“

Několik rychlých kol na ulicích New Yorku je vyvrcholením trojice předváděcích jízd Porsche, označovaných jako Triple Demo Run. Prototyp modelu Taycan se během tří týdnů představil na třech kontinentech, když navštívil Čínu, Velkou Británii a Spojené státy – tedy důležitá odbytiště prvního čistě elektrického sportovního vozu značky Porsche. Lakování střechy vozu vždy vzdávalo hold jednotlivým hostitelským zemím: v New Yorku byla u prototypu použita grafika s hvězdami a pruhy.

Čínský závodní jezdec Li Chao, jenž se účastní závodů v rámci poháru Porsche Carrera Cup Asia, projížděl s Taycanem náročnou zkušební trať v šanghajském Porsche Experience Centre (PEC). Někdejší jezdec Formule 1 a současný ambasador značky Porsche Mark Webber zase s tímto vozem absolvoval závod do vrchu ve Velké Británii na Festivalu rychlosti v Goodwoodu.

Vozidlo: Porsche Taycan

Taycan se představí v září a na trhu se objeví koncem letošního roku. O tento čtyřdveřový vůz zatím projevilo vážný zájem již na 20 tisíc zákazníků z celého světa. Potenciální zákazníci se zapsali do opčního programu a složili na vůz zálohu.

Dynamické jízdní schopnosti Porsche Taycan však nestačí; k dlouhodobému úspěchu elektromobility je klíčové zajistit komplexní dobíjecí infrastrukturu. Porsche nabízí chytrá řešení nabíjení vozů pro použití v domácnosti i na cestách. Digitální platforma Porsche Charging System umožňuje celoevropský přístup k cca 70 tisícům dobíjecích míst nejrůznějších poskytovatelů s centrální fakturací prostřednictvím Porsche. Kromě toho jsou k dispozici vlastní rychlé dobíjecí stanice a stanice instalované ve spolupráci s provozovateli dobíjecích míst, jako je např. Ionity v Evropě nebo Electrify America v USA.

Jezdec: Neel Jani

Rodilý Švýcar Neel Jani (35) je továrním jezdcem Porsche již od roku 2013 a současně prvním potvrzeným jezdcem, jenž za Porsche v listopadu 2019 nastoupí do šampionátu ABB Formule E Mezinárodní automobilové federace FIA. Je celkovým vítězem závodu Le Mans za volantem vozu Porsche 919 Hybrid a mistrem světa ve vytrvalostních závodech FIA WEC z roku 2016. Od roku 2014 až do konce sezóny 2017 zaznamenal Jani za volantem 919 čtyři vítězství, devět prvních startovních pozic a čtyři nejrychlejší kola v závodu. V roce 2018 pak s vozem 919 Hybrid Evo dosáhl traťového rekordu ve Spa-Francorchamps, kdy se mu podařilo překonat dřívější rekord vozu Formule 1. Jani zahájil závodní kariéru ve formulích a postupně se vypracoval na zkušebního jezdce Formule 1.

Závodní trať: New York City

Jedinečné místo děje: velké finále páté sezóny Formule E se uskutečnilo v New York City s výhledem na panoráma Manhattanu a sochou svobody na pozadí. Jezdci se museli vypořádat s technicky náročným okruhem ve čtvrti Red Hook u brooklynského přístavu.

Závodní série: Šampionát ABB Formule E Mezinárodní automobilové federace FIA

Do premiéry Porsche v čistě elektrickém závodním seriálu mnoho času nezbývá a automobilka již úspěšně dokončila první kroky: od testování hnacího řetězce Porsche na zkušební stolici přes sestrojení vozu Porsche Formula E a jeho předvedení na zkušební dráze ve Weissachu až po více než 1000 testovacích kilometrů absolvovaných na španělském okruhu Calafat. Závodní tým Porsche Formula E se šampionátu ABB Formule E Mezinárodní automobilové federace FIA zúčastní poprvé v 6. sezóně (2019/2020). Jako první jezdec byl zaregistrován Neel Jani. Ke specifikům uvedeného závodního seriálu patří speciálně navržené okruhy na ulicích v srdci různých měst, absence tradičních zastávek v boxech a udělování energie navíc oblíbeným jezdcům jejich fanoušky v on-line hlasování, kdy tak závodníci mohou získat určitou výhodu v klíčových situacích závodu.

Datum zveřejnění

16.7.2019

Zdroj informací

Porsche Inter Auto CZ spol. s r.o.

Fotogalerie

Výběr jazyka

Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.279 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál