Rozpálené Hustopeče vyhrál Jan Talaš

Rozpálené Hustopeče vyhrál Jan Talaš

Nesnesitelné horko, zvířený prach, ale také spousta diváků a dramatické souboje vytvářely neopakovatelnou atmosféru 15. ročníku Agrotec Petronas Rally Hustopeče. Na jihomoravskou soutěž dorazilo také sedm posádek Peugeot Rally Cupu. K tradičním účastníkům se připojil mimo jiné příležitostně startující Michal Vaňhara a po dvou odjetých evropských podnicích také loňský vítěz Peugeot Rally Cupu a mistr dvoukolek Jan Talaš.

Celkem čtyřiadvacet vozů ve skupině šest odstartovalo v pátek podvečer do první etapy a v hodnocení Peugeot Rally Cupu se na čele ustálilo trio Talaš, Dohnal a Kamenec. „Jedeme v klidu, všechno zatím klape, ale je fakt velké vedro,“ řekl v závěru první etapy Honza Talaš, kterého tentokrát navigoval Víťa Baďura.

Druhá etapa nezačala dobře pro Jirku Pohlídala, kterému vypadl výfuk, a horké plyny způsobily požár jeho auta, ten ale posádka rychle uhasila. Obrovskou smůlu má letos jinak velmi rychlý Matěj Kamenec, kterého ze hry vyřadila banální závada v podobě prasklé nádobky na brzdovou kapalinu. „Těch problémů už bylo tolik, že se mně další motivace hledá velmi obtížně. To, že praskne nádobka na brzdovou kapalinu, by opravdu nikdo nečekal. Asi by se dal odjet ještě jeden test, ale nechtěl jsem riskovat, že někde nezabrzdíme. To už se mi v minulosti mimochodem také stalo,“ podělil se o své dojmy zklamaný Matěj Kamenec.

Po úmorných dvou dnech, kdy teplota v kokpitech vozů dosahovala až k šedesáti stupňům, dokončil náročnou soutěž na třetím místě Michal Vaňhara s Martinou Pickovou. „Jak bych komentoval Hustopeče?? Horko, horko a zase horko,“ řekl s úsměvem Michal Vaňhara a pokračoval: „S Peugeotem jedeme potřetí a podruhé v cupu. Na autě jsme provedli několik změn v nastavení a hlavně na brzdách. Mám teď mnohem lepší pocit a jistotu v řízení. To se projevilo i na časech, takže i když máme ještě co zlepšovat, s výsledkem jsem spokojený.“

Druhou posádkou v cíli byli průběžní lídři seriálu, René Dohnal s Romanem Švecem: „Hustopeče jsou mojí nejoblíbenější soutěží, letos ale neproběhlo všechno podle mých představ. V průběhu závodu nás pronásledovaly drobné technické potíže, především s brzdami, které neměly ten správný účinek, na který jsem zvyklý při brzdění z maximálních rychlostí. Také se nám do auta na šotolinových úsecích velmi prášilo a na příčinu jsme přišli až v závěru podniku. To bylo fakt nepříjemné. Navíc se musím přiznat, že vedro, které zde panovalo, za svou kariéru nepamatuji a dalo mi opravdu zabrat hlavně při pátečním shakedownu. Nicméně druhé místo v cupu považuji za skvělý výsledek, protože nás velmi přiblížilo k tomu, co si všichni v týmu, včetně nás, přejí. Gratulace Honzovi, jel úžasně. Mám teď měsíc na to vymyslet, jak mu být větším soupeřem,“ svěřil se za cílovou rampou René Dohnal.

Nejrychlejšími časy ve všech rychlostních zkouškách si pro zasloužené vítězství dojel Honza Talaš s Víťou Baďurou. Mladá posádka zvítězila také ve „dvoukolkách“ a lepší vstup do rozjeté sezóny si ani nemohla přát. „ Super, opravdu skvělý pocit. Hustopeče jsme si moc užili, i když podmínky byly fakt náročné. S Víťou jsme si sedli, rozpis nám fungoval, drobné chybičky jsem sice udělal, ale jeli jsme celkem v pohodě. Z prvního místa v cupu i dvoukolkách mám velkou radost. Pojedeme ještě Bohemku a Barumku a našim cílem je vybojovat si účast ve Francii, což je v rámci Peugeot Rally Cupu hlavní cena pro nejlepšího jezdce do pětadvaceti let,“ dodal v cíli vítězný Jan Talaš.

Datum zveřejnění

22.6.2019

Zdroj informací

Peugeot

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024


Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2551 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál