Posádka ŠKODA Kopecký/Dresler vyhrála Barum Czech Rally Zlín, je to její 10. vítězství v sezóně 2018

Posádka ŠKODA Kopecký/Dresler vyhrála Barum Czech Rally Zlín, je to její 10. vítězství v sezóně 2018

Vítězství na Barum Czech Rally Zlín je pro Jana Kopeckého a jeho spolujezdce Pavla Dreslera, kteří jedou s vozem ŠKODA FABIA R5, v letošní sezóně již desátým triumfem. Kromě šesti vítězství v mistrovství České republiky si Kopecký připsal také čtyři prvenství v kategorii WRC 2 mistrovství světa, kde je aktuálně v průběžném pořadí na prvním místě. Posádka jedoucí s vozem ŠKODA FABIA R5 nebyla během posledních 22 soutěží zapsaných do mistrovství České republiky poražena, to znamená, že vyhrála každou rally, do níž s tímto vozem nastoupila od jeho homologace v dubnu 2015 na Rally Šumava Klatovy. A protože v roce 2014 tato dvojice s vozem ŠKODA FABIA S2000 vyhrála Rally Bohemia, znamená to nepřerušených 23 vítězství v řadě! Jan Kopecký navíc již osmkrát vyhrál na Barum Czech Rally Zlín.

Cesta za letošním vítězstvím na Barum Czech Rally Zlín nebyla pro Jana Kopeckého a jeho spolujezdce Pavla Dreslera snadná, a to nejen kvůli neustále se měnícímu počasí. Barum Czech Rally Zlín je součástí nejen mistrovství České republiky, ale je také šestým podnikem mistrovství Evropy (ERC). To znamená, že nejlepší posádky z celé Evropy doplní české soutěžící.

Během noční páteční etapy v ulicích Zlína začalo pršet. Zatímco někteří jezdci se trápili, měli defekty nebo jiné potíže, mistři České republiky Jan Kopecký a Pavel Dresler zajeli se svým vozem ŠKODA FABIA R5 první nejrychlejší čas a okamžitě se ujali vedení.

Během noci pršelo, a tak byl povrch sobotních rychlostních zkoušek mokrý a zrádný. Kopecký však byl od rána výborně rozjetý a pokračoval tak, jak začal: zajel další nejrychlejší čas. Na následující rychlostní zkoušce jej ale postihl defekt levého předního kola, ztratil přibližně půl minuty a z prvního místa se propadl na čtvrté. Minulý týden jej stejná smůla potkala na Německé rallye, kde ale aktuálně vedoucího muže kategorie WRC 2 nepřipravila o vítězství. Nyní se pustil do boje stejně odhodlaným způsobem. Na páté rychlostní zkoušce s osychajícím povrchem zvolil vhodné pneumatiky a po zajetí fantastického nejrychlejšího času se posunul na druhé místo. Před poledním servisem v Otrokovicích byl Kopecký jen 7,4 sekundy za vedoucím Alexeyem Lukyanukem s vozem Ford.

Odpolední část soutěže znamenala opakování čtyř dopoledních měřených úseků. Opět bylo nepředvídatelné počasí s deštěm a osychajícím povrchem nejdelší rychlostní zkoušky před koncem dne a servisem. Během šesté rychlostní zkoušky ale Kopeckého stíhací jízdu opět zpomalily defekty. Tentokrát byly poškozené obě pneumatiky na levé straně jeho vozu ŠKODA FABIA R5. Kopecký popsal své potíže takto: „V cestě se nám objevil velký kámen, se kterým jsme nepočítali. Možná jej na trať vyhodilo některé z aut.“ Časová ztráta byla tentokrát přibližně 15 sekund, což znamenalo posun z druhého na třetí místo. Po dojezdu Kopecký dále komentoval: „Na letošní Barum Czech Rally Zlín není štěstí na naší straně. Bez rezervního kola nemůžu jet naplno.“ I tak ale Kopecký na zbývajících dvou sobotních rychlostních zkouškách zajel nejrychlejší časy. Opět se vrátil na druhé místo za Lukyanuka, na nějž ztrácel 16,8 sekundy.

V neděli vytrvale pršelo. „I přes defekty a potíže jsme stále v boji o vítězství. Samozřejmě že se nevzdáváme. Mám od fanoušků velkou podporu, takže je fantastické zde závodit,“ řekl Kopecký před startem do posledního dne soutěže. Zásluhou bezchybné jízdy s rozumnou dávkou rizika a chytrou volbou pneumatik se nakonec Kopecký před deseti tisíci nadšenými českými diváky dostal před Lukyanuka a dojel si pro zasloužené vítězství.

Ve Zlíně, kde končila rallye, nakonec bylo v první desítce hned sedm posádek jedoucích s vozy ŠKODA, nechyběl mezi nimi ani Fabian Kreim startující v týmu ŠKODA Auto Deutschland. Teprve 25letý německý jezdec skončil na šesté pozici, důležitější ale je, že se svým vozem ŠKODA FABIA R5 dojel v kategorii U28 mistrovství Evropy na druhém místě za Nikolayem Gryazinem. Po čtyřech vítězstvích ze šesti kol Kreim kategorii U28 v rámci mistrovství Evropy vede.

Celkové výsledky Barum Czech Rally Zlín (MČR)

1. Kopecký/Dresler (CZ/CZ), ŠKODA FABIA R5, 2:07.47,2 h
2. Lukyanuk/Arnautov (RUS/RUS), Ford Fiesta R5, +7,5 s
3. Sordo/del Barrio (E/E), Hyundai R5, +53,6 s
4. Jakeš/Machu (CZ/CZ), ŠKODA FABIA R5, +53,9 min
5. Gryazin/Fedorov (LVA/RUS), ŠKODA FABIA R5, +1.13,2 min
6. Kreim/Christian (D/D), ŠKODA FABIA R5, +1.58,2 min

Číslo dne: 8

Po letech 2004, 2009, 2011, 2013, 2015, 2016 a 2017 vyhrál letos tovární jezdec ŠKODA Motorsport Jan Kopecký Barum Czech Rally Zlín po osmé.

Kalendář Mistrovství České republiky v rally 2018

Soutěž/Datum

Kowax Valašská Rally ValMez 23.–25. 3. 2018
Rallye Šumava Klatovy 20.–21. 4. 2018
Rallye Český Krumlov 18.–19. 5. 2018
Agrotec Rally Hustopeče 15.–16. 6. 2018
Rally Bohemia Mladá Boleslav 30. 6.–1. 7. 2018
Barum Czech Rally Zlín 24.–26. 8. 2018
SVK Rally Příbram 5.–7. 10. 2018

Datum zveřejnění

27.8.2018

Zdroj informací

ŠKODA AUTO a.s.

Fotogalerie

Výběr jazyka

Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.26 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál