Český úspěch na Nürburgringu

Český úspěch na Nürburgringu

Šampionát ADAC GT Masters, jehož druhý letošní závod se jel v Mostě, vstoupil na Nürburgringu do druhé poloviny sezóny. Vítězství, pole position a nejrychlejší kolo ve druhém závodě zde dosáhl český tým I.S.R. Racing.

Po závodě v Mostě sezóna ADAC GT Masters pokračovala v Rakousku. Po nepříliš vydařeném úvodu sezony zde triumfoval obhájce titulu týmu Callaway Competition. Marvin Kirchhöfer a Daniel Keilwitz s vozem Corvette C7 GT3-R vyhráli oba závody. To se některé z posádek podařilo naposledy ve finálovém závodě v roce 2014. Od vzniku šampionátu v roce 2007 se to stalo po 18.

V prvním závodě za nimi vybojovaly druhé místo oba vozy BMW Teamu Schnitzer. Druhý závod na Red Bull Ringu se díky přeháňkám stal pneumatikovou loterií. Ta vynesla Mirka Bortolottiho a Andreu Calderalliho s vozem Lamborghini po jedinečné stíhací jízdě v závěru závodu na druhé místo po startu ze 24. pozice. Po nevydařeném prvním závodě dojeli čtvrtí Filip Salaquarda a Frank Stippler s Audi R8 LMS Teamu ISR. Ti měli dlouho na dosah stupně vítězů, ale na pneumatikách do deště se na osychajícím povrchu neubránili drtivému finiši Lamborghini na slickách.

Rychlost předvedená v Rakousku naplňovala český tým před odjezdem na Nürburgring optimismem. Zde Filip Salaquarda a Frank Stippler od prvního volného tréninku předváděli více než slibné výkony a zlepšovali své časy.

V první kvalifikaci bylo více než třicet aut v jedné sekundě. Filip Salaquarda skončil osmý jen 0,2 s od pole position. Start ze čtvrté řady se mu povedl, jenže podobně jako v Rakousku pro něj vše skončilo v únikové zóně první zatáčky. Sheldon van der Lindem totiž nezvládl své Audi R8 LMS, udělal hodiny a Marvin Kirchöfer (Corvette C7) ve snaze se mu vyhnout vytlačil Salaquardu mimo trať. Vítěz z Red Bull Ringu Kirchöfer si za svůj manévr vysloužil penalizaci.

V nesnesitelném horku závod vyhráli Indy Dontje a Maxmilian Buhk s vozem Mercedes-AMG před Audi dvojice Feller/Haase a Lamborghini páru Bortolotti/Caldarelli, kteří opět předvedli stíhací jízdu po startu z 9. pozice. Jenže Audi o druhé místo přišlo penalizací 30 s za předčasný start.

V kvalifikaci pro nedělní závod zajel Frank Stippler bezchybné kolo a získal pro I.S.R. Racing jeho premiérové pole position. Po letmém startu Stippler na dlouhé rovince využil své zkušenosti a do Mercedes Areny najížděl na vedoucí pozici. Udával tempo a zajel i nejrychlejší kolo závodu. Po zastávce v boxech Filip Salaquarda jeho vysoké tempo udržel a navýšil náskok až na 11,4 s. Dosáhl tak suverénní vítězství - první pro českého jezdce a český tým v tomto šampionátu, navíc hned v prvním roce účasti. Zatímco Salaquarda si připsal první vítězství už po osmi startech, Frank Stippler vyhrál podruhé, opět na Nürburgringu, ale poprvé to bylo před deseti lety!

Po osmi ze 14 závodů vedou v hodnocení jezdců Kirchhöfer a Keilwitz s vozem Corvette o bod před dvojicí Pommer/Götz s Mercedesem-AMG. Salaquarda se Stipplerem jsou pátí. Pátý závod ADAC GT Masters, opět za účasti týmu I.S.R. Racing, se pojede 18. a 19. srpna v nizozemském Zandvoortu.

Datum zveřejnění

9.8.2018

Zdroj informací

AUTODROM MOST

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024


Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2305 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál