Úvod závodního víkendu ADAC GT Master v Mostě se vydařil, počasí přálo

Úvod závodního víkendu ADAC GT Master v Mostě se vydařil, počasí přálo

Příjemné slunečné počasí přivítalo v pátek 27. dubna účastníky šampionátu supersportovních vozů ADAC GT Masters, který v české premiéře hostí o tomto víkendu mostecký autodrom. Jezdci se ve volných trénincích seznamovali s dosud neznámým okruhem a zkoušeli najít ideální stopu průjezdu zatáčkami. Dorazili i první diváci, kteří si užívali pohledu na nablýskané speciály Audi R8 LMS, BMW M6 GT3, Corvette C7 GT3-R, Lamborghini Huracán GT3, Mercedes AMG GT3, Ferrari 488 GT3, Honda NSX GT3 nebo Porsche 911 GT3-R. Po dráze se hnaly rychlostí až 250 kilometrů v hodině.

Součástí závodního víkendu jsou i další tři vložené série: ADAC TCR Germany, GT4 Central European Cup a obnovený okruhový seriál Octavia Cup.

„Atmosféra je úžasná, Most hostí tento víkend velkolepou akci, která se tu jen tak nevidí. Nemohl jsem si ji nechat ujít, je to perfektní příležitost změřit síly se středoevropskou konkurencí,“ nešetřil chválou jezdec Sergej Pavlovec s vozem KTM X-BOW GT4, který se blýskl absolutně nejrychlejším časem v prvním volném tréninku. V GT4 Central European Cup startuje za stáj Reiter Engineering, jíž šéfuje jeden z našich nejlepších jezdců moderní historie Tomáš Enge.

Diváci se ale mohou těšit i na další česká želízka v ohni. V hlavní kategorii ADAC GT Masters se pokusí využít domácího prostředí v sobotním a nedělním závodu jediný český zástupce, tým ISR Igora Salaquardy. V černém Audi R8 LMS se střídají syn týmového šéfa Filip Salaquarda a zkušený Němec Frank Stippler. V silné konkurenci 34 posádek zajel Filip ve druhém volném tréninku desátý nejlepší čas, což je velmi slušným příslibem pro kvalifikaci do vlastního závodu.

Další tuzemský jezdec se představí v sérii ADAC TCR Germany. Je jím trojnásobný šampion evropského poháru cestovních vozů (FIA ETCC) Petr Fulín, který startuje s vozem Cupra TCR. Tato kategorie stihla v pátek kromě tréninků také kvalifikaci. Petr si nejprve druhým nejlepším časem zajistil hladký postup mezi dvanáct nejrychlejších, kteří si to vzápětí rozdali o pořadí na roštu sobotního závodu. Petr vystartuje ze čtvrté řady ze sedmého místa. V neděli si prvních deset pořadí prohodí, což Petrovi zajišťuje druhou řadu a čtvrté místo. Určitě se ale popere o pódiové umístění. Mostecký autodrom totiž velmi dobře zná. Kromě mnoha odjetých hodin při testování techniky i v řadě závodů vede na velkém závodním okruhu i kurz sportovní jízdy.

Totální mužské převaze jezdců Octavia Cupu bude čelit jediná zástupkyně něžného pohlaví. Odvážnou debutantkou za volantem závodního vozu je eventová manažerka společnosti AUTODROM MOST Tereza Zajíčková. „V motorsportu pracuji už dlouho. Baví mě, a proto si myslím, že přišel čas osahat si ho i z jiného úhlu,“ vysvětluje svou motivaci.

Doprovodný program nabídne leteckou show účastníka světového šampionátu Red Bull Air Race v elitní kategorii Master Class Petra Kopfsteina, vyhlídkové lety vrtulníkem, spanilou jízdu tuning vozů po závodní dráze či grid walk a pit walk, tedy možnost volného pohybu mezi závodními speciály a jezdci v boxové uličce a na startovním roštu před ostrým startem závodu. Zájmu se těší také taxijízdy s profesionálními jezdci.

Pro nejmenší návštěvníky je připraveno zázemí na dětském dopravním hřišti s atrakcemi a zábavným programem Besip týmu, to vše zdarma. 

Datum zveřejnění

29.4.2018

Zdroj informací

AUTODROM MOST

Fotogalerie

Výběr jazyka

Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.4933 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál