Truckeři testovali v Mostě techniku před zahájením sezony

Truckeři testovali v Mostě techniku před zahájením sezony

Už tradičně před zahájením nové sezony si dali sraz v areálu mosteckého autodromu truckeři. K třídennímu testování tahačů přijelo v pondělí 16. dubna na sever Čech osm týmů, na dráze se postupně vystřídalo až 13 těžkotonážních speciálů. Do Mostu týmy znovu dorazí o víkendu 31. srpna až 2. září, kdy by měl letošní evropský šampionát okruhových tahačů (FIA ETRC) pokračovat závodem Czech Truck Prix. Autodrom bude svůj nejprestižnější a nejnavštěvovanější podnik každoročního kalendáře hostit už pošestadvacáté. 

Po zimní pauze, kdy se činili mechanici, si připravenost svých strojů vyzkoušela na mosteckém okruhu řada jezdců. Na domácí půdě pochopitelně nechyběl obhájce titulu Adam Lacko z roudnického týmu Buggyra. Novinářům představil nového kolegu, stal se jím britský závodník Oly Janes. Nahradil dvojnásobného evropského i čínského okruhového šampiona Davida Vršeckého, který se jako šéfkonstruktér Buggyry bude letos věnovat vývoji dvou nových speciálů. Jeden je určený právě pro evropský šampionát tahačů, druhý pro ten čínský.

Novinkou je také Lackovo číslo tahače. Tradiční pětapadesátku vyměnil za jedničku, která je poznávacím znakem úřadujícího šampiona. „Diskutovali jsme v týmu, zda k tomuto kroku přistoupit. Nakonec převážila pragmatická úvaha. Číslo 1 na závodním voze je určitě zajímavé a přitažlivé zejména pro sponzory. Doufám, že mi přinese štěstí,“ vysvětlil Lacko.

Oly Janes pojede s číslem 22. Má několikaleté zkušenosti s truck racingem na britských ostrovech, s týmem Buggyra spolupracuje už od roku 2013. „Jsem rád, že mohu za tak skvělý tým v prestižním evropském šampionátu jezdit. Mým hlavním cílem je sbírat zkušenosti, ze všech sil se ale samozřejmě budu snažit podpořit Adama v obhajobě jeho titulu a přispět co nejvíce body v poháru konstruktérů,“ uvedl.

V Mostě testovali i největší Lackovi konkurenti. Skvělý Němec Jochen Hahn, čtyřnásobný šampion a loňský vicemistr Evropy, loni přesedl z vozu MAN do Iveca. Letos se ke stejnému kroku odhodlala i nejlepší dáma jezdeckého pole Steffi Halm. Na autodromu ladí Iveco nového týmu Schwabentruck. „Tým i já máme ambice. Chtěla bych skončit nejhůře třetí v celkovém pořadí. Bude to ale hodně těžké, konkurence je skutečně letos velmi silná,“ prozradila.

Po roční přestávce se do šampionátu vrací další Němec René Reinert s vozem MAN. Prosadit se chce určitě i nestor šampionátu, Španěl Antonio Albacete. S krajanem Luisem Recuencem hájí barvy stáje bývalého mistra Evropy Lutze Bernaua. V Mostě se střídali na dráze také s veteránem a neúnavným bojovníkem Františkem Vojtíškem, pro kterého právě začíná již 32. sezona za volantem okruhového tahače, či Britem Ryanem Smithem s novým maďarským týmem OXXO Hungary Truck Racing.

Do severočeského Mostu prověřit techniku dorazil i Fin Mika Mäkinen či Němec André Kursim, který se postaral hned první testovací den o rozruch. Po vyjetí z trati v jedné ze začátek totiž „posadil“ svůj tahač na svodidla a dal personálu autodromu při jeho vyprošťování pořádně zabrat.

Letošní ročník FIA European Truck Championship Racing začíná o víkendu 26. a 27. května v italském Misanu. Další zastávkou týmů bude maďarský Hungaroring, a to ve dnech 16. a 17. června. Německý Nürburgring přivítá truckerský kolotoč o víkendu 29. června až 1. července. V polovině července se týmy přesunou na slovenský okruh Slovakia Ring. Most pak bude první zastávkou pokračující sezony po letní pauze, šestadvacátá Czech Truck Prix se uskuteční první zářijový víkend. O čtrnáct dní později se pojede závod v belgickém Zolderu. Slavný okruh Le Mans ve Francii si jezdci vychutnají 29. a 30. září a závěrečnou tečku osmidílného seriálu obstará španělská Jarama 6. až 8. října. 

Datum zveřejnění

23.4.2018

Zdroj informací

AUTODROM MOST

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024


Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3085 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál