Citroën připravuje C3 R5

Citroën připravuje C3 R5

Koncern PSA své vozy R5 má již nějaký ten pátek, dvojčata Citroen DS3 a Peugeot 208 T16 jezdí od roku 2014, přičemž u speciálu s dvojitým šípem se o premiéru na začátku dubna postaral Rudy Michelini na Rallye Sanremo. Peugeot s Paolem Andreuccim za volantem debutoval ještě o měsíc dříve při Rally Il Ciocco e Valle del Serchio a hned za dva týdny pro něj tehdy tovární pilot Peugeotu Craig Breen vybojoval první absolutní vítězství, když vyhrál Rally Acropolis započítávanou do ME. Zajímavostí pak je, že hned druhý exemplář DS3 R5 se dostal do České republiky, když jej pořídil Gemini Clinic RT pro Mirka Jakeše. Postupem času se však tato francouzská dvojčata začala v konkurenci Fiest R5 a později Fabií R5 ukazovat jako méně konkurenceschopná a zejména spolehlivá a až na výjimky tyto vozy z předních příček výsledkových listin vymizely.

Odpovědí na propad zájmu o tyto vozy je nyní představená C3 R5, kterou by se Citroen chtěl stát konkurenceschopnějším a více stíhat dominantnímu duu F+F. Tentokrát už derivát vozu s logem Peugeotu nebude, vzniká zatím jen Citroen a níže se můžeme podívat na první fotografie připravovaného speciálu. Ale vzhledem ke koupi Opelu francouzským koncernem PSA, kolují světem zvěsti, že by vnitřnosti C3 mohly putovat do karoserie Corsy. To je však již rally bulvár a jedna paní povídala…

"S prvním vývojovým testem se dostáváme v tomto týdnu k důležitému milníku. Technický tým dostal jasné zadání: chceme, aby C3 byla novým měřítkem kvality ve své kategorii a to jak v otázce výkonnostní, tak ve spolehlivosti a provozních nákladech," řekl serveru Motorsport News šéf Citroen racingu Yves Matton. K novému vozu přidává pár slov i Pierre Budar, ředitelvývoje klientských aut: "Poprvé vyjelo kompletní auto a jeho podoba je hodně blízko tomu, co budeme nabízet zákazníkům. Mezi C3 WRC a R5 je přímá vazba, protože například ochranná klec byla navržena jedním inženýrem. Některá řešení byla znovu použita s přihlédnutím k omezením daným pravidly a malosériovou výrobou. Podobně je na tom motor, který jsme si postavili sami a vychází ze sériového modelu, takže nabízí největší potenciál co se týká výkonu a spolehlivosti."

 Our new project is getting ready… Stay tuned, more news to come! pic.twitter.com/lWxYXVCGyp

— Citroën Racing (@CitroenRacing) September 2, 2017

FOTO: Citroen Racing

Datum zveřejnění

3.9.2017

Zdroj informací

Citroën Racing

Výběr jazyka

Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2874 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál