WRC Portugalsko: Vítězství pro Pontuse Tidemanda, drama v poslední minutě pro Andrease Mikkelsena

WRC Portugalsko: Vítězství pro Pontuse Tidemanda, drama v poslední minutě pro Andrease Mikkelsena

Vzestupy a pády pro ŠKODA Motorsport na Portugalské rally: posádka Andreas Mikkelsen / Anders Jæger dominovala s vozem ŠKODA FABIA R5 téměř celé Portugalské rally. Na posledním kilometru rychlostní zkoušky Fafe ale trefila kámen a byla nucena přenechat vítězství týmovým kolegům, posádce Pontus Tidemand / Jonas Andersson. Švédské duo tak po dravé a bezchybné jízdě vyhrálo svoji čtvrtou rally v letošním roce a vytvořilo si tak velký náskok v čele šampionátu World Rally Championship (WRC 2).

Již od startu posledního slunečného dne Portugalské rally byl k vidění napínavý duel o druhé místo v kategorii WRC 2. Hladké a rychlé šotolinové trati poblíž obce Fafe severovýchodně od Porta zaplavily tisíce nadšených fanoušků rally.

Legendární skok Fafe nebyl pouze dějištěm vzrušujícího souboje o druhé místo mezi Tidemandem a Suninenem. Na čtvrtém místě jedoucí Quentin Gilbert s privátně nasazeným vozem ŠKODA měl totiž na tomto skoku velkou nehodu, po níž byla rychlostní zkouška přerušena. Na skok najel příliš rychle a dopadl na přední část svého vozu ŠKODA FABIA R5, následovalo převrácení na střechu a zablokování úzké cesty. Zásluhou vysokého bezpečnostního standardu jeho vozu vyvázl pilot i jeho spolujezdec Renaud Jamoul bez zranění.

Andreas Mikkelsen / Anders Jæger, ŠKODA FABIA R5, ŠKODA Motorsport. Rally de Portugal 2017

Na přední příčce kategorie WRC 2 startoval Andreas Mikkelsen se spolujezdcem Andersem Jægerem s komfortním náskokem více než tři minuty. Byli tak na nejlepší cestě k celkovému vítězství v kategorii WRC 2. Na poslední rychlostní zkoušce – Fafe – ale udělal jezdec chybu, zavadil se svým vozem ŠKODA FABIA R5 o kámen a musel odstoupit.

 

Pontus Tidemand / Jonas Andersson, ŠKODA FABIA R5, ŠKODA Motorsport. Rally de Portugal 2017

Na prvních třech ranních rychlostních zkouškách Pontus Tidemand plynulou a rychlou jízdou udržoval svůj náskok před jezdcem Fordu Teemu Suninenem, který již nebyl schopen dostat se na druhé místo v kategorii WRC 2. Potom, co viděl svého týmového kolegu na poslední rychlostní zkoušce stát, bylo jasné, že je v čele rally a musí si tuto pozici udržet až do cíle. Trefil však kámen a následný defekt jej zpomalil. Proto na poslední zkoušce ztratil na Suninena přibližně 15 sekund, nicméně na konci rally jej od jezdce Fordu dělil rozdíl jedenácti sekund.

Pontus Tidemand / Jonas Andersson, ŠKODA FABIA R5, ŠKODA Motorsport. Rally de Portugal 2017

Vítězství v Portugalsku bylo devátým triumfem českého výrobce v řadě. Z posledních 17 WRC 2 rally zvítězila ŠKODA v 16 z nich.

Číslo dne: 16

Z posledních 17 rally světového šampionátu značka ŠKODA vyhrála 16 z nich. Od Španělské rally v minulém roce byl tovární tým neporažen a zaznamenal devět vítězství v řadě.

 
Rally de Portugal 2017 – Konečné výsledky WRC2:
1. Tidemand / Andersson (SWE/SWE) ŠKODA FABIA R5 3:54:17,6 hod
2. Suninen / Markkula (FIN/FIN) Ford Fiesta R5 +11,2 s
3. Tempestini / Bernacchini (ITA/ITA) Citroën DS3 R5 +7:00,6 min

Datum zveřejnění

20.5.2017

Zdroj informací

Škoda-motorsport.com

Výběr jazyka

Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2645 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál