Vítězstvím v Argentině si Tidemand zajistil vedení v kategorii WRC 2

Vítězstvím v Argentině si Tidemand zajistil vedení v kategorii WRC 2
Pontus Tidemand se spolujezdcem Jonasem Anderssonem (S/S) nezaznamenali s vozem ŠKODA FABIA R5 pouze třetí vítězství v kategorii WRC 2 v sezóně 2017, ale také se dostali do čela celkové klasifikace šampionátu World Rally Championship kategorie WRC 2.

V posledních dvou etapách Argentinské rally nebyl nikdo schopen následovat rychlost švédské posádky. Po dojetí do cíle ve Villa Carlos Paz západně od Córdoby oslavila posádka Tidemand/Andersson své vítězství před posádkou Juan Carlos Alonso/Matias Alejandro Mercadal privátního týmu ŠKODA, která dojela na druhém místě se ztrátou více než 10 minut. Od Španělské rally 2016 tovární týmy ŠKODA již osmkrát v řadě nebyly poraženy.


V sobotu ráno si posádka Pontus Tidemand a Jonas Andersson prožila svůj „velký okamžik“. V hustém dešti jim skrytý kámen ohnul krycí plech zadního diferenciálu. Od tohoto okamžiku Tidemand jel až do konce rychlostní zkoušky velmi opatrně. Do návštěvy mechaniků v servisní zóně musel absolvovat ještě dvě rychlostní zkoušky. ŠKODA FABIA R5 se však projevila jako kamenům odolný a velmi robustní stroj a Tidemand tak do návštěvy servisu nezaznamenal výraznější časovou ztrátu.

Poté měl Tidemand svoji rychlost pevně v rukou, zatímco jeho soupeři se potýkali s mnoha problémy. Švédská posádka tak sobotní etapu zakončila s náskokem více než devět minut na nejbližšího pronásledovatele, jímž byla argentinská posádka Alonso/Mercadal. Za slunečného nedělního rána čekaly na soutěžní posádky tři rychlostní zkoušky jihozápadně od Córdoby, včetně známé „erzety“ El Condor-Copina. Jeden z jezdců tuto zkoušku popisoval jako „jízdu na Měsíci“. Kolem úzké zatáčkovité trati se šotolinovým povrchem totiž není téměř žádná vegetace, ale jen obrovské kameny, velké jako domy, a hlavně stovky tisíc nadšených diváků, kteří lemují trať a vytvářejí kolem ní unikátní atmosféru.

„Všechno šlo podle plánu, žádné drama nebo chyby. Jsme v cíli a já jsem za to velmi rád. Nyní se musíme zaměřit na to, abychom neudělali nějakou zbytečnou chybu,“ řekl Tidemand po prvním projetí zkoušky El Condor. Plán splnil a svůj vůz dovezl k fantastickému vítězství do Villa Carlos Paz. Dvojice Argentinců Juan Carlos Alonso/Matias Alejandro Mercadal, jedoucích s privátně nasazeným vozem ŠKODA FABIA R5, dojela v kategorii WRC 2 na druhém místě.

Michal Hrabánek, šéf ŠKODA Motorsport, nadšeně shrnul pódiové umístění ve Villa Carlos Paz těmito slovy: „Pontus a Jonas mě svým výkonem velmi zaujali. Za svým vítězstvím jeli velmi rychle, ale přitom také ‘Simply Clever’.”

Celkové výsledky Argentinské rally (WRC 2)
1. Tidemand/Andersson (S/S) ŠKODA FABIA R5, 3:55.42,7 h
2. Alonso/Mercadal (RA/RA), ŠKODA FABIA R5, + 10.11,3 min
3. Guerra/Cué (MEX/E), ŠKODA FABIA R5, + 43.05,5 min
4. Saba Rodriguez/Mussano (PRY/RA), ŠKODA FABIA R5, + 50:14,6 min
5. Ptaszek/Szepaniak (PL/PL), ŠKODA FABIA R5, + 52.14,6 min

Datum zveřejnění

1.5.2017

Zdroj informací

Škoda Motorsport

Výběr jazyka

Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2489 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál