Na Kopné je Kostkovo

Na Kopné je Kostkovo

Dva roky v kalendáři českých mistrovství chyběla populární Kopná, ale letos se jeden z nejoblíbenějších někdejších sprintů vrátil a na svém startu přivítal 88 posádek. To je od roku 2006 nejmenší počet startujících, protože ve všech následujících ročnících se na startu vždy sešla alespoň stovka soutěžících a při posledním před pauzovém podniku v roce 2014 jelo dokonce 132 soutěžících, takže nyní nezbývá než doufat, že menší zájem, než dříve, neodradí pořadatele od dalších ročníků. Ale dost statistiky a pojďme se podívat na letošní Ageus Rallysprint. Ten měl ve svém itineráři již tradiční páteční odpolední shakedown na úseku mezi Neubuzí a Slušovice, v sobotu se pak pokračovalo osmicí měřených testů na čtyřech úsecích. Stačí jen napsat jejich jména a každý fanoušek bude tušit, že se jedná o klasiky zlínska – Zádveřice, Kameňák, Kopná a Hvozdná. Celkem soutěž čítala téměř 70 ostrých kilometrů a vítěz byl znám krátce po třetí hodině.

Výsledek obrázku pro kopná 2017

V absolutní klasifikaci bylo jasné, že prim budou hrát čtyřkolky a zejména vozy R5 a to se také potvrdilo. Nejrychleji začal Kostka, který stejně jako vloni třeba na Barumce sedlal Fabii R5, ale změna byla u přípravce, když zlínský pilot sedlal vůz košického MM Rally Teamu. Druhý byl po první sekci Tarabus s Fiestou R5 od Bisahy, třetí Vlček, se čtvrtminutou odstupu následoval polský host Nivette a pátý byl další domácí zástupce Tlusťák. Do konce soutěže zvládl Kostka vyhrát všechny testy až na jeden (RZ7 – Vlček) a mohl se tedy v cíli radovat ze třetího vítězství v řadě. Druhou příčku si odvážejí T&T, kterým se na poslední RZ podařilo odrazit nápor Vlčka, jenž po RZ7 odstup od druhého místa snížil na 19 desetin. Když na RZ4 odstoupil Nivette, tak se na čtvrté místo posunul Tlusťák a na stejné příčce dojel až do cíle, pátý byl Melichárek.

Za slovenským jezdcem již následoval nejrychlejší pilot třídy 3, kterým byl Březík, jenž se nakonec radoval po celkem slušném boji produkčních aut, když se v průběhu rally na prvním místě třídy vystřídalo několik jezdců. Druhý za zlínským pekařem byl Jelínek a aby úspěch místních jezdců byl dokonán, dojel třetí Ševčík, který svého času s Pulsarem GTi-R plzeňského Rota patřil za mága Kopné. Deváté místo a čtvrté v enkách bral Firla a desítku uzavřel Smékal, jenž vyhrál v rámci RSS.

Výsledek obrázku pro kopná 2017

No a protože RSS je tím hlavním a čtyřkolky jsou bonusem, tak se teď pojďme podívat, jak se to na Kopné vyvíjelo v rámci klasifikace rallysprint série. Tam začal nejlépe Smékal a jej stíhala smečka čtyř aut třídy 6. Z nich se nejlépe držel Dohnal, ale postupně začal v první sekci vystrkovat růžky navrátilec Zimmermann, což znamenalo, že v prvním servisu byl za vedoucím Smékalem druhý právě Zimmermann a třetí byl Dohnal. V dalším vývoji rally přepustil Smékal jen jednou nejrychlejší čas svému sokovi s Cliem R3 a do cíle si tedy dojel pro vítězství v RSS s náskokem právě na Zimmermanna. Ten se, stejně jako Kopná samotná, vrátil na tratě mistrovských podniků po dvouleté pauze a ukázal, že tempo mu nechybí. Třetí příčku pak bral Dohnal, čtvrtý byl Kupec, jenž debutoval s Adamem R2 a pátou příčku si odvezl Svačina. Debut s vozem R2 zakončil šestým místem v RSS Kamenec, jenom sekundu za ním zaostal Horák, taktéž debutující v Adamu R2, osmý byl Rujbr, devátý Zedník a desítku uzavřel Mika s dalším Cliem R3.

Na Kopné se započal také třetí ročník českého OPEL Adam Cupu, kde byl nejrychlejším Vopatřil před Mottlem. Třetí příčku si odvezl Baďura, , čtvrtá připadla Pernicovi, jenž absolvoval svůj první mistrovský podnik. Zbytek účastníků, tedy jmenovitě Brtníček a novinář Hauptvogel, cíl po odstoupeních nespatřili. Návratový rovník Kopné je tedy úspěšně u konce a nezbývá než dodat, že sprintový šampionát bude pokračovat ve Vyškově za měsíc.

Datum zveřejnění

10.4.2017

Zdroj informací

ewrc.cz

Autor

Jakub ,,Kuře" Kura

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024


Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3262 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál