WTCC tentokrát bez jasného favorita

WTCC tentokrát bez jasného favorita

Sezona mistrovství světa cestovních vozů (WTCC) startuje o tomto víkendu v marockém Márrákéši. Po letech totální nadvlády Citroënu se očekává dramatičtější boj o titul.

Na kolbišti zůstávají tovární sestavy Hondy (Tiago Monteiro, Norbert Michelisz a nováček Ryo Mičigami) a Volva (Thed Björk, od Lady přecházející Nicky Catsburg a další novic Néstor Girolami). Citroën předal své vozy soukromníkům. Vážným konkurentem bude zejména Sébastien Loeb Racing, za nějž pojedou Mehdi Bennani, Tom Chilton a John Filippi. Svoje možnosti v testech naznačil i Rob Huff s dalším C-Elysée Münnich Motorsportu. Zbytek účastníků už by neměl mít nárok na nejvyšší příčky, mnozí jsou však zvědavi na výkony Yanna Ehrlachera s jedinou přežívající Ladou Vesta a Toma Coronela (RC Motorsport) s téměř historickým Chevroletem Cruze (ROAL Motorsport).

Do kalendáře šampionátu se vrátily k nemalé radosti fanoušků okruhy v Monze a Makau. Ten nyní sestává z deseti podniků na čtyřech kontinentech. Čeští diváci to mají nejblíže na Hungaroring (12. – 14. 5.) a na Severní smyčku Nürburgringu (25. – 27. 5.).

Program závodního víkendu se v zájmu úspory nákladů smrskl na dva dny, když odpadly páteční testy. Tréninky se pak krátí na 45 minut. Zároveň se zvýšila bodová dotace pro hlavní závod (nyní ve schématu 30 – 23 – 19 – 16 – 13 – 10 – 7 – 4 – 2 – 1) a o dva body více bude brát také vítěz soutěže značek, tzv. MAC3.

Na dráze v arabském starobylém městě čekají na závodníky průjezdy úzkými koridory, v nichž je každá chyba okamžitě potrestána. Nesnadno se zde předjíždí a dá se také očekávat značné horko. Prosadit se bude chtít zejména domácí hrdina Bennani, loni zde ovšem uspěli Coronel a José María López, jenž však WTCC již opustil.

Fakta o závodě:
Délka trati: 2971 m
Délka úvodní jízdy: 18 kol (53,478 km)
Délka hlavní jízdy: 21 kol (62,391 km)
Traťový rekord – kvalifikace: 2016 - José María López (Citroën C-Elysée) 1:22,024 (130,3 km/h)
Traťový rekord – závod: 2016 – Hugo Valente (Lada Vesta) 1:23,087 (128,7 km/h)

Kvalifikace začíná v sobotu 8. dubna v 16.15 hodin našeho času, úvodní závod v neděli 9. dubna v 17.35 hodin, hlavní o sedmdesát minut později (vysílá přímým přenosem Eurosport 1).

Datum zveřejnění

7.4.2017

Zdroj informací

formule.cz

Autor

Zdeněk Balcar

Výběr jazyka

Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.223 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál