Lukyanuk je po pátku ve vedení na Azorech

Na samém konci března se rozjíždí i evropský šampionát, když se posádky hned na začátek vydaly na Azorské ostrovy.

Lukyanuk je po pátku ve vedení na Azorech

Na souostroví v Atlantickém oceánu bylo na účastníky připraveno v rámci první etapy deset měřených testů, které daly dohromady 106 ostrých kilometrů. Aby to nebyla nuda, tak dění úvodní etapy bylo rozděleno v poměru 4 ku 6 mezi čtvrteční odpoledne a pátek. V rámci této etapy na soutěžící čekala i jedna z nejikoničtějších rallyových zkoušek světa s průjezdem okolo kráteru sopky při RZ Sete Cidades. Ta se dnes jela dvakrát a napodruhé uzavírala dění etapy.

Výsledek obrázku pro rally azory 2017

 

Nyní už pojďme přímo k dění na trati. Nejrychleji ve čtvrek začal Lukyanuk, ale hned po RZ2 se před něj dostal domácí Moura. Třetí zkouška sice přinesla opět nejrychlejší čas ruského jezdce, ale druhým časem vystrčil růžky dvojnásobný mistr Evropy Kajetanowicz, který se posunul na druhé místo za Rusa, ale Polák pokračoval na RZ4 (poslední čtvrteční), kdy se nejrychlejší a posunul se do čela o 11 desetin před Lukyanuka. Na třetím místě byl Moura, který držel nejvýše prapor domácích a jelikož taktéž jako duo před ním pilotoval Fiestu R5, měly speciály s původem z M-Sportu kompletní stupně vítězů. Teprve pod nimi byly nejrychlejší Fabie R5, kdy čtvrtý byl Sirmacis a pátý byl Magalhaes, jenž stejně jako loni na Madeiře zůstal nevěrný svému nejobvyklejšímu Peugeotu.

V pátek byly na programu dvě sekce, každá se skládala ze tří testů a obě sekce uzavíral již zmíněný ikonické Sete Cidades. Hned na RZ4 přišla soutěž o jednoho z největších favoritů a současně vedoucího jezdce, protože Kajetanowicz havaroval a pro etapu měl hotovo. Do čela se dostal Lukyanuk, který měl rázem 19 sekund náskok na druhého Mouru, na třetí místo se pak posunul Magalhaes. Sirmacis se propadl na závěr nejlepší desítky a čtvrté místo nově patřilo Griebelovi, páté pak Suárezovi, jenž pilotoval Peugeot 208 T16. Změny v pořadí pokračovaly i na následující RZ, kde se o dvě příčky propadl Gribel a na jeho čtvrtou příčku šel Gryazin a páté místo si zachoval Suárez. Sete Cidades změny v pořadí nepřinesla a po polovině pátku tedy vedl Lukyanuk před Mourou a Magalhaesem.

Související obrázek

Jelikož na Azorech startují také juniorské šampionáty ERC, tak se krátce podívejme na dění. V JERC U28 spolu ve čtvrtek bojovaly posádky SRT, tedy Gryazin a Sirmacis, po první páteční se však nahoru dostal Griebel. Tomu radost ale vydržela jeden test, když se po RZ6 na čelo vrátil zpět Gryazin před Suárezem, jehož následoval Griebel. Čtvrtý byl Sirmacis, pátý Moffet a šestý Černý. V rámci klasifikace JERC U27 se dařilo českým barvám, když za duem vedoucích Adamů R2 Ingrama a Hutunena jel třetí Kupec. Toto pořadí se drželo i v polovině pátku, za třetí Kupce se však dokázal dostat Mareš. Třetí český zástupce Brož již ve čtvrteční RZ3 hlásil problémy s motorem, které jej stály kopec drahocenného času.

Páteční odpoledne přineslo opakované průjezdy a v RZ8 postihl defekt Lukyanuka, který tím pádem přišel o polovinu náskoku na Mouru. I tak však Rusovi 21 sekund zbylo a když ve zbývajících vložkách zajel vždy rychleji než Portugalec, přenocuje Lukyanuk na čele soutěže. Jeho nejbližším pronásledovatelem se po RZ10 stal Magalhaes, jenž profitoval s opotřebených pneumatik Moury, ale Portugalce po dnešku dění jenom šest sekund, které pro zítřek slibují další boj. Nic se odpoledne nezměnilo na čtvrté příčce Gryazina, naopak Suárez havaroval a nabral několika minutovou ztrátu. Tím pádem se na páté místo posunul Griebel, šestý byl Moffet a sedmý Černý. Necelých sedm sekund za českým jezdcem následoval Vieira, devátý byl Habaj a desítku uzavíral Meireles.

Související obrázek

Čelo pořadí JERC U28 známe již z absolutní TOP 10, ale telegraficky si jej ještě připomeňme. Vede Gryazin o 28 desetin před Griebelem, minutu pak ztrácí Moffet, jenž má naopak půlminutu na Černého. Mezi juniory s vozy R2 nastala odpoledne pohroma pro české barvy, když na RZ8 předvedl kolostřešní kombinaci Brož, na následující RZ9 ztratil defektem a následnou výměnou kola 4 minuty Mareš a nakonec na RZ10 havaroval ze třetí příčky Kupec. Po pátku tedy na čele pokračuje Ingram následovaný Hutunenem, za nimi zůstávají Zawada na třetím místě, Mareš na čtvrtém a Banaz na pátém.

 

1. flag Lukyanuk Ford Fiesta R5  
2. flag Magalhães Škoda Fabia R5 +27,8
3. flag Moura Ford Fiesta R5 +33,8
4. flag Gryazin Škoda Fabia R5 +1:05,6
5. flag Griebel Škoda Fabia R5 +1:08,4
6. flag Moffett Ford Fiesta R5 +2:17,5
7. flag Černý Škoda Fabia R5 +2:47,4
8. flag Vieira Citroën DS3 R5 +2:53,8
9. flag Habaj Ford Fiesta R5 +3:06,6
10. flag Meireles Škoda Fabia R5 +3:19,1

Datum zveřejnění

31.3.2017

Zdroj informací

ewrc.cz

Autor

Jakub Kuř Kura

Výběr jazyka

Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2067 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál