Vojta Štajf – po vlastním boji v nejlepší desítce

Vojta Štajf – po vlastním boji v nejlepší desítce

Nová Škoda Fabia R5 dovezla posádku Klokočka ŠKODA Czech National Teamu do cíle na 10. místě v celkovém pořadí.

• Smolný shakedown: kolize v testovací RZ málem zkomplikovala start • Nešťastná volba pneumatik v úvodu zhatila lepší umístění • Do cíle v top 10: nedělní zlepšení přineslo posun do absolutní desítky

Nová ŠKODA Fabia R5 s výrobním číslem 111 dovezla posádku Klokočka ŠKODA Czech National Teamu do cíle Janča 36. Valašské rally Valmez na 10. místě v celkovém pořadí. Štajf s Rajnohou si po nepříliš vydařeném začátku sezóny přesto dokázali dojet pro důležité body.

„Ano, přiznám se, že ze sportovního hlediska jsme očekávali víc. Po loňském absolutním bronzu v MČR a trvalém pobytu v top pětce jsme si mysleli, že i zde pojedeme někde okolo pátého místa,“ komentoval v cíli výsledek – 10. místo v celkovém pořadí – pilot Fabie R5 Vojtěch Štajf. Stejně jako loni se ani letos dealerskému týmu Klokočka ŠKODA nepovedl úvod sezony TrueCam MČR 2017 podle představ.

Po pátečním slavnostním startu zpožděnému kvůli zevrubné a zdlouhavé technické přejímce se posádky přesunuly do Kopřivnice, kde se na polygonu Tatry konala velká část z rychlostních zkoušek – pro diváky pohodlné a bezpečné, pro jezdce ne úplně záživné. Dopolední shakedown ještě poznamenala drobná kolize Vojty Štajfa: „Na studených gumách se mi auto svezlo, trefili jsme obrubník a poškodili pravé zadní kolo. Naštěstí vše ostatní včetně geometrie se ukázalo být v pořádku, ale na náladě nám to logicky nepřidalo. Před startem jsme pak shodou nešťastných okolností dostali příliš pozdě kola s pneumatikami tvrdší směsi, a tak jsme museli na první sekci nasadit měkké obutí – bohužel se právě toto podepsalo na úvodních časech.“ Po první „erzetě“ patřilo pražsko-zlínské posádce nelichotivé 14. místo, způsobené nedobrzděním do odbočky a dlouhým návratem zpátky na trať. Ztráta na čelo výsledkové listina byla tak hned v úvodu přes 40 sekund a ani šesté místo z druhé vložky Tatra velký posun dopředu nepřineslo. Ve druhém průjezdu polygonem byli Štajf s Rajnohou dokonce pátí, nicméně penalizace 20 sekund za rozražený retardér v RZ Lešná zabetonovala posádku zeleno-šedé Fabie R5 na 11. místě po sobotní etapě.

Do neděle vstoupila posádka Klokočka ŠKODA Czech National Teamu s nadějí na posun v celkovém pořadí, časy po prvních vložkách však úplně optimistické nebyly a Štajf s Rajnohou okupovali místa v druhé polovině top 10. „Když to nejde, tak to nejde,“ krčil rameny Štajf a nevěděl, kde je vlastně příčina průměrných výsledků. „Nechci se na nic vymlouvat, prostě jsme byli pomalí a nevíme pořádně, čím to je. Auto totiž fungovalo dobře, stejně jako jsme se trefili v nastavení. Ale zkrátka nám to celkově nesedlo. Mám radši techničtější profil tratě, než zdejší široké a rychlé asfalty. Věřím, že nový pořadatelský sbor dokáže pro příští rok postavit hodnotnější trať a postupně vrátí Valašské rally její slávu. Polygon, na kterém se odjela třetina ostrých kilometrů závodu, totiž vypadal spíš jako slalom, a ne jako podnik velkého českého mistráku,“ neskrýval své zklamání Štajf. Nicméně po první nedělní RZ Bystřička se posádka Štajf-Rajnoha posunula z 11. na 10. místo, kde setrvala až do cíle soutěže. „I když jsme se snažili, asi nám proti rychlejším soupeřům scházelo větší nasazení a sám jsem také cítil, že jsem byl po celou soutěž hodně opatrný na brzdy. To zřejmě pramenilo z obav o další případný problém při nedobrzdění, protože jsem si bohužel po první sekci v hlavě zafixoval, jak špatně se naše Fabie dala z vysokých rychlostí na těch měkkých pneumatikách ubrzdit. Na soutěži, kde bylo možná přes sto retardérů, se pak ztráta z této přílišné opatrnosti dá počítat v desítkách sekund. Na druhou stranu jsme vloni na Šumavě nedokončili soutěž vůbec, takže cílovou rampu a 10. místo absolutně v prvním letošním závodě beru, navíc v letošní nebývale silné konkurenci. Na Šumavě ale chceme být za čtyři týdny určitě lepší,“ shrnul Vojta Štajf první letošní českou rallye a zároveň pozval všechny na Rallye Šumava Klatovy, na níž se s Františkem Rajnohou a celým dealerským týmem Klokočka ŠKODA poperou o co nejlepší výsledek a důležité body.

 

Datum zveřejnění

29.3.2017

Zdroj informací

www.racing21.cz

Autor

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024


Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2331 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál