Rally Sweden 2017: Švédská kořist pro Latvalu a Toyotu

Rally Sweden 2017: Švédská kořist pro Latvalu a Toyotu

Poslední den Švédské rally měl na programu závěrečné 3 RZ a 58 ostrých kilometrů ve kterých se mělo rozhodnout o tom kdo druhou soutěž mistrovství vyhraje. Latvala měl něco málo přes tři vteřiny náskoku na druhého Tänaka.

Výsledek obrázku pro Rally Sweden 2017

Hned první nedělní rychlostní zkouška napověděl, že Latvala za vítězstvím jde tvrdě a Tänakovi dal 7 vteřin a svůj náskok na čele navýšil na více než deset vteřin.  Ogier dle svých slov se chtěl pokusit zaútočit, ale hned v první zatáčce se přetočil a ztratil necelou půlminutu. Na čtvrtém místě je Sordo který měl náskok půl minuty na Breena. Ve WRC2 byl nejrychlejší Suninen, jenž přidal pár vteřin ke svému náskoku na třetího Veibyho. Na čele ale nadále nikým neohrožován pokračoval Tidemand s minutou náskoku.

Když průjezd Likenäs opět vyhrál Latvala, bylo jasné že by musel na 16 kilometrové PowerStage udělat fatální chybu aby Tanak dokázal stáhnout 20 sekund. Tempo které mělo pošetřit pneumatiky směrem k závěrečné PowerStage kde se bude bojovat o bonusové body zvolila většina jezdců v TOP10, protože třetí až pátý jezdec průběžné klasifikace byli v RZ ve čtyřech sekundách a tím pádem se na jejich rozestupech nic nezměnilo. Ogier tedy nadále třetí, minutu nazpět čtvrtý Sordo a pátý Breen s půlminutou ztráty. Ve WRC2 Suninen vyhrál i druhý průjezd a na pořadí nejlepších tří posádek se nic neměnilo.

Související obrázek

Vítězstvím na PoweStage potvrdil dnešní den Latvala, připsal si 5 bonusových bodů a celkovým a posunul se do čela šampionátu. Druhý největší počet bonusových bodů si připsal Ogier, třetí čas zaznamenal Neuville. Dva bonusové bodíky si čtvrtým časem připsal Meeke a poslední bod získal Paddon. V celkové klasifikaci tedy zvítězil Latvala, jenž vybojoval první prvenství pro Toyotu po jejím návratu do MS a na švédský trůn se vrátil po třech letech.

Výsledek obrázku pro Rally Sweden 2017

Zbylé dvě příčky na stupních vítězů vybojovaly posádky M-Sportu, když Tänak o příčku vylepšil výsledek z Monte a bral druhé místo před třetím Ogierem. Ač nezískali prvenství, v klasifikaci značek pro M-Sport byli nejúspěšnější dvojicí ze všech týmů. Pod stupni vítězů dokončil Sordo následovaný Breenem. Evans bral šestou příčku když o 46 desetin za svými zády udržel Paddona a osmý byl Lefebvre, jenž dovezl starou DS3 v TOP 10. Pak už byli na pořadu dne nejlepší z WRC2 v pořadí Tidemand a Suninen. Nezměnilo se ani třetí místo WRC2, které vybojoval Veiby.

 

Rally Sweden 2017 – pořadí v cíli
1. Latvala Jari-Matti – Anttila Miikka Toyota Yaris WRC 2:36:03,6
2. Tänak Ott – Järveoja Martin Ford Fiesta WRC '17 +29,2
3. Ogier Sébastien – Ingrassia Julien Ford Fiesta WRC '17 +59,5
4. Sordo Dani – Martí Marc Hyundai i20 Coupe WRC +2:11,5
5. Breen Craig – Martin Scott Citroën C3 WRC +2:51,2
6. Evans Elfyn – Barritt Daniel Ford Fiesta WRC '17 +5:26,6
7. Paddon Hayden – Kennard John Hyundai i20 Coupe WRC +5:31,2
8. Lefebvre Stéphane – Moreau Gabin Citroën DS3 WRC +7:14,7
9. Tidemand Pontus – Andersson Jonas Škoda Fabia R5 +9:11,1
10. Suninen Teemu – Markkula Mikko Ford Fiesta R5 +10:02,9

 

 

 

Datum zveřejnění

12.2.2017

Zdroj informací

ewrc.cz

Autor

Miroslav Frouz

Výběr jazyka

Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2446 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál