Rally Monte Carlo 2017: Po 1. Etapě vede Neuville před Ogierem

Rally Monte Carlo 2017: Po 1. Etapě vede Neuville před Ogierem

První rychlostní zkouška na Rally Monte Carlo bohužel včera skončila tragicky, když Hayden Paddon havaroval a srazil neukázněného diváka který stál na nebezpečném místě v blízkosti tratě. Zraněním bohužel podlehl. Poté byla Rychlostní zkouška zrušena. Slavná Rally Monte Carlo pokračovala s trošku spožděnou RZ2 a v té byl nejrychlejší Belgičan Thierry Neuville s Hyundai i20 Coupe WRC, před obhájcem titulu mistra světa Ogierem který ztratil 7,8s. při premiéře s vozem Ford Fiesta WRC. Třetím místem s nový týmem Toyota Gazoo Racing World Rally Team zahájil Rally Monte Carlo 2017 Juho Hänninen, který řekl: "Nebyl to jednoduchý začátek, protože jsme museli na start RZ čekat 30 minut a všechno vychladlo. Vím, že Yaris je dobrý, teď je to na řidiči, aby to ukázal!"

Značku Citroen čtvrtým místem reprezentoval Kris Meeke, před Ottem Tänakem a Elfynem Evansem s Fiestami.

Hyundai míří do Monte Carla s novým speciálem i20 WRC

Dnešní den začal sněhu a ledu místy i suchým asfaltem. Vítězem RZ3 se stal Ott Tänaka před Neuvillem o 1,6s. a Estonec se posunul na třetí místo, před Hänninena, Latvalu (Toyota) a Breena (Citroen). Druhý průběžně byl Meeke, který dojel třetí, neboť Ogier měl problém: "Stalo se to na křižovatce, kde bylo hodně ledu. Nevím, co se stalo, zatáhl jsem za ruční brzdu, ale auto se neotočilo. Sklouzl jsem do příkopu a zasekl se. Je to super zrádné. Jet první je katastrofa, a to není začátek, jaký jsme chtěli, "řekl Ogier, který klesl s 40 sekundovou ztrátou na osmé místo.

Oba následující testy vyhrál Neuville a navýšil svůj násko včele na Tänaka na 31,7s. Estonec dojel třetí a druhý a tak si průběžné pořadí zasloužil. Haváriemi skončio snažení Meeka a na páté RZ i Hänninena. Meeke uklouzl na ledu a zlomil přední nápravu. Fin ve služnách Toyoty trefil strom. Vstup do dnešního dne nebyl jednoduchý pro Yarise Jari-Matti Latvaly: auto odmítlo nastartovat v uzavřeném parkovišti a posádka jej tlačila. Motor se nakonec umoudřil, ale tým neměl čas vyladit nastavení a posádka s tím celé dopoledne bojovala.

Neuvill vyhrál i první test po servisu, a to opět před Tänakem a Ogierem. Povrch trati byl trochu rozbředlejší a Belgičan si stěžoval, že musí trať čistit. Stejně tak Tänak poznamenal, že je víc břečky, než když projížděla špionská posádka a že je to velký rozdíl oproti ránu. Posádky měly pneumatiky s hroty.

V následující testu Aspres-les-Corps – Chaillol 2 dlouhém 38,94km sice Neuviile ztratil, byl pátý se ztrátou 19,6 s na Ogiera, celkově ale zůstal první. Ogier nepřestal útočit a na posledním testu dne se mu podařilo posunout se až na druhé místo celkového pořadí. Tänak je o 0,3s třetí, Latvala čtvrtý, ale má ztrátu už minutu a půl. Pátý je Sordo, který byl z podmínek Monte nešťastný a stěžoval si, že se mu nedaří získat zde s vozem jistotu potřebnou pro rychlost.

Šestý je průběžně Breen před sedmým Mikkelsenem s o třídu nižším vozem Škoda Fabia R5. Mikkelsen vede kategorii WRC 2 o 2 minuty 47,4s před Janem Kopeckým. Na dvacátém místě průběžného celkového pořadí je další zástupce České republiky Ondřej Bisaha s Jiřím Hovorkou jedoucí ve Fiestě R5.

 

Rallye Monte Carlo 2017 po první etapě:

1. Neuville T. - Gilsoul N. (Hyundai i20 Coupe WRC) 2:05:24.6
2. Ogier S. - Ingrassia J. (Ford Fiesta RS WRC) +45.1
3. Tännak O. - Mölder R. (Ford Fiesta RS WRC) +45.4
4. Latvala J. - Anttila Miikka (Toyota Yaris WRC) +2:09.7 
5. Sordo D. - Martí M. (Hyundai i20 Coupe WRC) +2:57.8
6. Breen Craig - Martin Scott (Citroën DS3 WRC) +3:04.1 
7. Mikkelsen A. - Jaeger A. O. (Škoda Fabia R5) +5:50.8
8. Evans E. - Barritt D. (Ford Fiesta WRC) +8:12.1
9.Tidemand Pontus - Andersson Jonas (Škoda Fabia R5) +8:22.4
10. Kopecký Jan - Dresler Pavel (Škoda Fabia R5) +8:38.2
11. Bouffier Bryan - Giraudet Denis (Ford Fiesta R5) +10:45.8
12. Lefebvre S. - Moreau Gabin (Citroën C3 WRC) +13:13.2

Datum zveřejnění

20.1.2017

Zdroj informací

Rally-Mania.cz

Autor

Miroslav Frouz

Výběr jazyka

Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2234 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál