Tovární jezdec značky ŠKODA Lappi vyhrál Britskou rally

Tovární jezdec značky ŠKODA Lappi vyhrál Britskou rally

Vítězství na Britské rally pro továrního jezdce Esapekku Lappiho a jeho spolujezdce Janne Ferma: s vozem ŠKODA FABIA R5 oslavili „létající Finové“ ve Walesu třetí vítězství této sezóny ve FIA Mistrovství světa v rally (WRC 2) a nadělili tak značce ŠKODA zároveň druhý triumf během několika hodin. V 11 000 kilometrů vzdálené Malajsii vyhrál Gaurav Gill rovněž s vozem FABIA R5 titul pro jezdce ve FIA Asijsko-pacifickém mistrovství v rally (ARPC) a zajistil tak pro značku ŠKODA pátý triumf za sebou v hodnocení konstruktérů.

Mezitím se ve Walesu druhé tovární posádce ŠKODA, Pontusi Tidemandovi s Jonasem Anderssonem, vyplatil stíhací závod ziskem druhého místa před posádkou Teemu Suninen/Mikko Markkula s vozem ŠKODA soukromého týmu. Jan Kopecký/Pavel Dresler čtvrtým místem čtyřnásobný úspěch značky ŠKODA na Britské rally završili. Rozhodnutí o zisku titulu ve WRC 2 tak padne až při finále sezóny v Austrálii.

„Gratulujeme Esapekkovi a Jannemu k vítězství na Britské rally. Výsledek je vynikající. Tuto důležitou rally zajeli velice chytře,“ řekl šéf ŠKODA Motorsportu Michal Hrabánek. „Šetřit vybavení kvůli chybějícímu servisu uprostřed dne a přesto určovat tempo se nám vyplatilo. Nyní se zaměříme na finále sezóny v Austrálii, kde budeme mít zisk titulu ve svých rukou.“

Finále sezóny na Australské rally (17.-20. listopadu) bude díky výsledku z Walesu ještě napínavé. Podle řádů může získat body jen tovární jezdec značky ŠKODA Lappi, který je aktuálně na třetím místě klasifikace sezóny se 107 body. Jeho konkurenti Elfyn Evans (Ford) a Suninen, kteří jsou před ním, již absolvovali maximální počet sedmi rally a nemohou tedy získat již žádné body. Aby se v Austrálii dostal na čelo klasifikace WRC 2, potřebuje Lappi u protinožců obsadit minimálně druhé místo.

 

Velká radost z vítězství!

„Britská rally pro nás proběhla perfektně. Podmínky na tratích ve Walesu nebyly tak obtížné jako v minulých letech a náš vůz ŠKODA FABIA R5 byl perfektně nastavený. Celý tým odvedl vynikající práci,“ řekl Lappi v cíli. „Z vítězství máme radost. Ale je nám také jasné, že hned teď začíná příprava na Austrálii, kde budeme mít dosažení našeho velkého cíle této sezóny ve vlastních rukou.“

Na devíti z posledních deseti soutěží WRC 2 tak vždy zvítězil pilot se špičkovým českým speciálem ŠKODA FABIA R5. Vítěz z Británie Lappi triumfoval také na své domácí rally ve Finsku a v Německu. Tovární posádka ŠKODA Jan Kopecký/Pavel Dresler vyhrála rally ve Španělsku, jejich týmoví kolegové Pontus Tidemand/Jonas Andersson slavili v této sezóně vítězství na Portugalské rally. V Mexiku, na Sardinii a na Polské rally zvítězil Suninen, na Argentinské rally triumfoval za značku ŠKODA Nicolás Fuchs.
S výsledkem Britské rally může být mimořádně spokojený také Tidemand, který celkem šesti nejrychlejšími časy odstartoval strhující hon na Suninena, na poslední rychlostní zkoušce se před něj dostal a zajistil si tak druhé místo. Čtyřnásobný úspěch značky ŠKODA ve Walesu završil Kopecký s třetím továrním vozem ŠKODA na celkovém čtvrtém místě.

Datum zveřejnění

1. listopadu 2016

Zdroj informací

ŠKODA Auto a.s. a Motorspor-Ing.cz

Fotogalerie

Výběr jazyka

Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2476 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál