BMW se vrátí do Le Mans

BMW se vrátí do Le Mans

BMW Group Motorsport zveřejnil plány sportovní činnosti BMW Group pro nejbližší roky. Nejvýznamnější novinkou bude vstup značky do mistrovství světa FIA ve vytrvalostních závodech WEC v kategorii LM GTE od roku 2018, což současně znamená i návrat do 24 hodin v Le Mans.

BMW se od roku 2018 ve vytrvalostním šampionátu FIA WEC v kategorii GT LME postaví značkám Aston Martin, Ferrari, Ford a Porsche. V rámci vytrvalostního šampionátu se vozy BMW poprvé od roku 2011 postaví i na start 24 hodin v Le Mans. Tehdy vůz BMW M3 GT dojel v kategorii GTE na 3. místě. V roce 2011 prototyp BMW V12 LMR závod vyhrál. Komentář BMW potvrzuje správný vývoj vytrvalostního mistrovství i důvěru v budoucí rozvoj kategorie GT. Navíc je známo, že v Mnichově pečlivě sledují i vývoj vrcholné kategorie LMP1 s hybridními prototypy. Vývoj takovéhoto prototypu ale bude vyžadovat delší čas a nelze s jeho nasazením počítat v roce 2018.

Zatím nebylo zveřejněno, s jakým autem BMW vstoupí do FIA WEC v kategorii LM GTE

BMW rovněž potvrzuje svůj úmysl i nadále se angažovat v závodech automobilů na bázi sériové produkce, zahrnující šampionáty DTM, americký IMSA, a k tomu bude podporovat činnost soukromých týmů s novými vozy M6 GT3 a M4 GT4. K tomu se přidá účast automobilky ve formuli E ve spolupráci s týmem Michaela Andrettiho a pokračování spolupráce s týmem X-raid v programu rallye Dakar.


BMW M6 GTE

Program BMW Group Motorsport:

DTM: BMW bude i nadále pokračovat v tomto jednom z nejpopulárnějších šampionátů cestovních vozů.

FIA WEC: BMW plánuje návrat do mistrovství světa ve vytrvalostních závodech od roku 2018. BMW oceňuje pozitivní vývoj šampionátu od roku 2012. Upřesnění, s jakým modelem BMW do šampionátu vstoupí, přijde později.

IMSA WeatherTech SportsCar Championship: Velmi dobře obsazený šampionát IWSC (dříve American Le Mans Series) na slavných okruzích v USA a Kanadě přináší pro BMW Motorsport a BMW Team RLL, vedený Bobbym Rahalem, dlouhodobě velké úspěchy. BMW zde sklízí úspěchy už od roku 1975 a získalo pět titulů v kategorii GT.

FIA Formula E Championship: BMW uzavřelo dvouletou smlouvu s týmem Andretti Formula E o technické spolupráci na vývoji monopostů s elektrickým pohonem s výhledem na možný vstup továrního týmu do šampionátu od roku 2018/2019. Jezdcem týmu bude tovární jezdec BMW (letos startuje v DTM) António Felix da Costa. BMW jako oficiální partner pro tento šampionát dodává jako Safety Car plug-in hybridní kupé i8 a jako Medical Car i3 s plně elektrickým pohonem.


BMW spojí síly s týmem Andretti Formula E

Zákaznický program BMW: BMW získává úspěchy s letos debutujícím modelem M6 GT3, k němuž se od roku 2018 přidá ještě nový M4 GT4 pro začínající závodníky a týmy namísto stávajícího modelu M235i.

BMW Motorsport Junior program: Program výchovy mladých talentů, spuštěný už v 70. letech, bude i nadále pokračovat.

Dakar: Bude pokračovat spolupráce s týmem X-raid Svena Quandta, který už v Dakaru získal čtyři prvenství. V lednu 2017 se pokusí získat už páté s novými vozy Mini John Cooper Works.

Datum zveřejnění

27. září 2016

Zdroj informací

BMW Group

Autor

Vladimír Rybecký

Fotogalerie

Výběr jazyka

Test Motoru

MotorCheckUp
Rychlý test pro všechny motory!

Facebook

Naše projekty

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2747 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál